Jagody
To prawdziwe leśne skarby i mistrzowie w kategorii "najlepsze przeciwutleniacze". Zawierają niebieskofioletowe antocyjany, które usprawniają krążenie krwi, poprawiają pracę mózgu, wzmacniają skórę. Jedzenie jagód zmniejsza zagrożenie cukrzycą i nowotworami. Mają też właściwości przeciwzapalne - kiedy nie znano antybiotyków, jagodami leczono zakażenia. Dziś napary z suszonych owoców jagód nadal stosuje się w doraźnym leczeniu biegunek. Dzięki dużej zawartości garbników zarówno świeże jagody, jak i sok i napar, uszczelniają błonę śluzową żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają perystaltykę jelit. Są niskokaloryczne - szklanka jagód to 55 kcal. I czy to opłukane wodą, czy przetworzone - na dżemy, konfitury, soki - jagody to zawsze ekstraklasa smaku i mnogość walorów zdrowotnych.