Pomidory
Mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy E oraz beta-karotenu, witamin z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy), w tym witaminę PP (wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi). Zawierają też potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi, a w dalszej kolejności wapń, magnez, żelazo. Pozycję witaminowego, makro- i mikroelementowego mocarza wzmacniają nienasycone kwasy tłuszczowe i pektyny, które obniżają zawartość cholesterolu we krwi, co ma znaczenie w zapobieganiu miażdżycy. I jeszcze likopen. Najsilniejszy antyutleniacz z całej grupy karotenoidów. Zapobiega zawałom serca i rozwojowi miażdżycy. Według badań zmniejsza też ryzyko raka szyjki macicy. I ciekawostka: pomidory to jedyny produkt, który zdrowszy jest przetworzony, czyli w postaci soku, przecieru lub koncentratu!