Śledź w śmietanie
Pierwotnie ryba była symbolem chrześcijaństwa, a także chrztu i odradzania się życia, dlatego śledzie bardzo często goszczą na polskim wigilijnym stole. Śledź to symbol postu oraz wyczekiwania. W Wigilię najczęściej podawany jest w oleju, śmietanie albo pod pierzynką, z dodatkiem warzyw, żółtego sera i majonezu.
Składniki: opakowanie filetów śledziowych (matiasów) w zalewie z oliwą, duża cebula, 2 duże, kwasowe jabłka, szklanka gęstej, kwaśnej śmietany, sok z cytryny, sól, biały pieprz, pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry, listki pietruszki, plasterki cytryny.
Wykonanie: odsączone filety podzielić na zgrabne porcje i ułożyć na półmisku, grzbietem do góry. Skropić sokiem z cytryny. Przygotować sos: do śmietany dodać starte na grubej tarce jabłka (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), bardzo drobno posiekaną cebulę. Całość przyprawić do smaku. Śledzie polać sosem, całość zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce (nie do lodówki) na 2-3 godziny. Przed podaniem przybrać zieleniną i plasterkami cytryny.