Kluski z makiem
Mak to symbol spokoju, obfitości. Ponieważ to danie ma bogaty skład - zawiera m.in. miód, rodzynki i orzechy - oznacza dobrobyt i powodzenie. Mak spożywany w Wigilię miał też zapewnić szczęście. Co ciekawe, niektóre gospodynie przygotowaną masę makową dodatkowo podsmażały przez około kwadrans dla uzyskania lepszego smaku i aromatu.
Składniki: 50 dag makaronu (krajanki), sól i olej do gotowania, szklanka suchego maku, szklanka mleka, 0,5 szklanki cukru pudru, cukier wanilinowy, 3 łyżki płynnego miodu, 3 łyżki rodzynek, łyżka smażonej skórki pomarańczowej, aromat pomarańczowy, 1/3 szklanki śmietany kremówki, posiekane orzechy lub lekko zrumienione płatki migdałowe.
Wykonanie: mleko z wodą (pół na pół) wlać do garnka, zagotować, wsypać mak i trzymać na małym ogniu przez 10 minut (mak powinien tylko "mrugać"). Przecedzić na gęstym sicie. Lekko przechłodzony przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Za drugim razem dodawać na przemian z makiem po łyżce cukru pudru i cukru wanilinowego. Doprawić mak miodem, bakaliami, aromatem pomarańczowym i śmietaną. Ugotowane, dobrze odsączone kluski wrzucić (ciepłe) do maku. Gdy trzeba, doprawić do smaku lub dodać ulubione bakalie. Kluski podawać posypane posiekanymi orzechami lub zrumienionymi, migdałowymi płatkami.