Kompot z suszu
Symbolizuje szczęście i pomyślność. Dawniej na wigilijnym stole pojawiały się suszone śliwki - wierzono, że odpędzają złe moce; jabłka (symbol zdrowia i miłości) oraz gruszki, które symbolizują przedłużanie życia. Wszystkie te składniki znajdują się w kompocie z suszu, który jest nie tylko bardzo smaczny, ale również korzystnie wpływa na trawienie.
*Składniki: *15 dag suszonych śliwek bez pestek, 15 dag suszonych jabłek, 20 dag suszonych gruszek, 2 kopiaste łyżki rodzynek, cytryna.
Wykonanie: suszone owoce dokładnie umyć. Każdy rodzaj zalać dwoma szklankami przegotowanej wody. Gdy zmiękną, gotować w oddzielnych naczyniach. Owoce przełożyć do szklanej wazy łyżką cedzakową, płyny cedzić przez gęste sito do jednego naczynia. Wrzucić rodzynki, dodać cukier i, mieszając, zagotować, pilnując, by cukier całkowicie się rozpuścił. Płynem zalać odsączone owoce. Do całości dodać obraną ze skórki i białego miąższu, pokrojoną w bardzo cienkie plasterki i pozbawioną pestek cytrynę. Odstawić w chłodne miejsce, nawet na kilka godzin. Wtedy smaki się połączą i wyzwoli się wspaniały aromat.