Kutia
Kresowa potrawa wigilijna. Tradycja nakazuje, by w jej składzie znalazły się trzy główne składniki: mak - symbol spokoju, pszenica - niegdyś uważana za boskie ziarno; symbol odradzającego się życia oraz miód oznaczający słodycz, czystość, zwycięstwo nad złymi mocami. Kutia symbolizuje harmonię, zgodę, dostatek i pomyślność. To smaczne danie jest również symbolem jedności świata żywych i zmarłych.
Składniki: szklanka ziaren łuskanej pszenicy, szklanka suchego maku, szklanka cukru pudru, 4 łyżki płynnego miodu, mały kieliszek (50 ml) brandy lub winiaku, 10 dag rodzynek, 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów, 3 kopiaste łyżki smażonej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana), szklanka śmietany kremówki, suszone owoce (morele, śliwki) do przybrania.
Wykonanie: umytą pszenicę namoczyć w ciepłej wodzie. Odstawić na całą noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, zmieniając w czasie gotowania wodę trzykrotnie. Kiedy ziarna będą miękkie, odsączyć na sicie. Wypłukany mak zalać dwoma szklankami wrzątku; trzymać przez 20 minut na niewielkim ogniu, odstawić do wychłodzenia. Rodzynki zalać alkoholem, odstawić do nasączenia.
Miękki, chodny mak odsączyć na bardzo gęstym sicie, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę, po raz drugi na przemian z cukrem pudrem. Zmielony mak połączyć z miodem, odsączonymi rodzynkami, skórką pomarańczową, śmietaną i orzechami. Całość połączyć z odsączoną pszenicą, ułożyć na okrągłym półmisku, kształtując zgrabny "kopczyk". Wstawić do lodówki. Przed podaniem brzegi "kopczyka" otoczyć rozdrobnionymi, suszonymi owocami, całość skropić alkoholem, w którym moczyły się rodzynki.