Uszka z grzybami
Składniki: kapelusze borowików ugotowane w wywarze, cebula, płaska łyżka masła, sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej. Na ciasto: szklanka mąki, szczypta soli, surowe żółtko, łyżka oliwy, pół szklanki ciepłej wody, mąka do posypania stolnicy, sól, łyżka oleju.
Wykonanie: przygotować farsz. Ugotowane grzyby najdrobniej posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażyć na maśle, a gdy się zeszkli, połączyć z grzybami. Całość przez chwilę zasmażyć, dodać przyprawy, tartą bułkę, odstawić do wychłodzenia. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki włożyć do malaksera (można też wyrobić ręcznie). Gładkie i sprężyste ciasto zostawić na 10 minut, by "odpoczęło". Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować dwa cienkie placki, pokroić kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratowego kawałka kłaść małą łyżeczkę farszu. Składać po przekątnej i zlepiać boki trójkąta. Dwa rogi powstającego trójkąta połączyć i mocno zacisnąć wokół palca. Ułożyć uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 3 minuty. Podawać z gorącym barszczem.