7. Pierogi z kapustą i grzybami
Ciasto to fundament pierogowego sukcesu. Jeśli nie będzie dobrze przygotowane, pierogi – choćby podparte najgenialniejszym farszem – nie będą dobre. W kwestii sposobu przyrządzenia pierogowego ciasta, co gospodyni to inny przepis. Jedna szkoła mówi: kilo mąki, sześć jajek, zero wody. Mocne wyrabianie, cienkie rozwałkowanie, szybkie sklejanie. Bo jak ciasto jest bez wody, to wyschnięte się nie sklei i farsz nam się wymsknie. Druga opcja: ciasto z dodatkiem wody. I to w takiej ilości, by było miękkie i dało się rozwałkować jak najcieniej. I wreszcie wersja ciasta parzonego: mąka, woda (niemal wrząca), troszkę soli. Wtedy ma być elastyczne, pozwoli się cieniutko rozwałkować i nie będzie pękać. A potem? Wycinamy szklanką krążki. Szykujemy nadzienie: kiszoną kapustę z grzybami umieszczamy w misie robota kuchennego, nastawiamy na opcję szatkowania, nakładamy farsz na ciasto, lepimy pierogi i wrzucamy na wrzącą wodę.. Prawda, że proste? No, może jedynie nieco pracochłonne…