6. Kapusta z grochem
Zgromadzona w beczkach kiszonka pozwalała niegdyś przetrwać zimę, a na przednówku dostarczyć niezbędnych witamin. Jej symbolika odnosi się więc do dostatku i zachowania sił życiowych. Połączona z grochem miała zapewniać zdrowie. Sama kiszona kapusta ma tylko 12 kalorii w 100g, więc nie jest kaloryczna. Jednak – co ważne dla osób z chorobami układu krążenia, nadciśnieniem, skłonnościami do obrzęków – zawiera dużo soli. Część można usunąć, płucząc warzywo przed szatkowaniem i gotowaniem. Groch ma dużą zawartość błonnika, który przyspiesza pasaż jelitowy, więc będzie świetnie przeciwdziałał zaparciom, o które nietrudno w czasie trzech dni spędzanych przy stole. Niestety największym minusem obu składników jest działanie wzdymające. Ale i na to jest rada. Kapustę należy doprawić majerankiem, a groch dokładnie wymoczyć w przegotowanej, wrzącej wodzie w proporcji 1:4.