12 potraw, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole
12 potraw wigilijnych
Zanim na wigilijnym stole pojawi się 12 potraw, czekają nas kulinarne decyzje strategiczne. Karp czy dorsz? Barszcz czerwony czy grzybowa? Krokiety z kapustą i grzybami czy pierogi z...? Piernik czy makowiec? Kapusta w grochem czy grzybami? Co dom - to inne preferencje, co region - inne zwyczaje i tradycja.
Zanim na wigilijnym stole pojawi się 12 potraw, czekają nas kulinarne decyzje strategiczne. Karp czy dorsz? Barszcz czerwony czy grzybowa? Krokiety z kapustą i grzybami czy pierogi z...? Piernik czy makowiec? Kapusta w grochem czy grzybami? Co dom - to inne preferencje, co region - inne zwyczaje i tradycja.
Jesteśmy tradycjonalistami. Jak Wigilia to najlepiej w rodzinnym domu, z choinką, białym obrusem na stole i własnoręcznie przygotowanymi potrawami. Odstępstwa od tradycji - niemile widziane. W ten wieczór na niewielu stołach łosoś ma szansę zastąpić karpia, a wędzony węgorz - śledzika w oleju lub śmietanie. Zupa rybna niechybnie przegra z barszczem i grzybową, ciasto drożdżowe nie ma szans w rywalizacji z piernikiem, a grzane wino ustąpi kompotowi z suszu.
I choć przed świętami jesteśmy zmęczeni gotowaniem i sprzątaniem, wiemy, że 12 dań na stole musi się pojawić. Dlaczego dwanaście? Jedni mówią, że to od 12 apostołów, inni, że to od liczby miesięcy w roku. Niezależnie od interpretacji, mało która gospodyni pozwoli sobie na niewypełnienie wymogów tradycji.