Pierogi z kapustą i grzybami
Bez pierogów z kapustą i grzybami trudno wyobrazić sobie polską Wigilię. Grzyby mają podobną symbolikę jak kapusta i kojarzone są ze zdrowiem i siłami witalnymi Podobnym symbolem są grzyby, które dawniej na wigilijnym stole musiały znaleźć się przynajmniej w postaci obsmażanych kapeluszy. W niektórych regionach do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się właśnie grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami. Najintensywniejszym zapachem odznaczają się grzyby leśne. Warto wiedzieć, że poza poprawą walorów smakowych dostarczają one również pewnych ilości witaminy PP, B1, B2, kwasu pantotenowego oraz pierwiastków o działaniu zasadotwórczym. Niestety przygotowane z nich potrawy są niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, nerek i wątroby. Najlepszą opcją są pierogi z wody (ok. 160 kcal) lub z piekarnika (170 kcal), a podsmażane pierogi z tłuszczem liczą już 220 kcal w 100 gramach. Zamiast pierogów na stole mogą pojawić się też łazanki z kapustą i grzybami.