Kapusta z grochem
To także danie pełne symboli. Kapustę dawniej przede wszystkim kiszono na zimę, dlatego też naszym przodkom kojarzyła się z dostatkiem, trwałością sił życiowych i ogromną życiodajną mocą sprawiającą, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Ta potrwa to samo zdrowie - kapusta jest nie tylko źródłem przeciwutleniaczy, ale zawiera ponadto cenne w profilaktyce chorób nowotworowych ditioltiony i indole. Z kolei suche nasiona roślin strączkowych dostarczają znacznych ilości wartościowego białka. Charakteryzuje je również wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin z gr. B. Największym ich minusem jest działanie wzdymające wywołane obecnością oligosacharydów (cukrów) z rodziny rafinozy. Dokładne moczenie i gotowanie pozwala jednak usunąć pewną ilość kłopotliwych cukrów. Jeśli warzywa strączkowe zaleje się wrzątkiem (ok. 4 litry wody na 1 kg nasion) i dokładnie wymoczy, można pozbyć się nawet 30 - 60 proc. oligosacharydów.