12 potraw, które powinny znaleźć się na wigilijnym stole

potrawy wigilijne, wigilia, śledzie, kapusta z grochem, barszcz z uszkami

Obraz

/ 12Wigilijna tradycja

Obraz
© archiwum

Dawniej przestrzegano zasady, by ilość potraw była nieparzysta. Dzisiaj jednak nie wyobrażamy sobie prawdziwej tradycyjnej Wigilii bez dwunastu postnych potraw. Dlaczego akurat dwunastu? Zdania, co do tego są podzielone - według wierzeń ludowych nawiązuje to do liczby miesięcy w roku, ale też ma symbolizować 12 apostołów. Co powinno więc znaleźć się na wigilijnym stole?

Zdecydowanie najważniejszą potrawą na wigilijnym stole jest ryba. Przypisuje jej się znaczenie religijne, symbolizuje bowiem Chrystusa i odradzanie się życia. Tego wieczoru najczęściej jemy karpia, który jest typowo "świąteczną" rybą, bo przez resztę roku sięgamy po niego bardzo rzadko. Obtoczony w panierce i smażony na patelni jest dość kaloryczny (pochłania spore ilości tłuszczu) - 150 gramowa porcja może liczyć nawet ok. 400 kcal, jeżeli jednak ugotujemy go i podamy w galarecie, zaoszczędzimy ok. 200 kcal. Chude ryby, takie jak: młody karp, pstrąg, szczupak są niskokaloryczne i zawierają głównie witaminy z gr. B. Jeśli przyrządzi się je na parze lub w rękawie foliowym, a następnie poda bez dodatku tłustych sosów, sprawdzą się nawet jako element diety lekkostrawnej.

/ 12Śledzie

Obraz
© archiwum

Jeden gatunek ryb w czasie wigilijnej wieczerzy to za mało. Dlatego na stole nie powinno zabraknąć również śledzi, które są symbolem postu i wyczekiwania. W śmietanie czy oleju - to standardowa opcja. Ale pamiętajmy, że śledzie zaliczane są do tłustych ryb morskich i w związku z tym są bardziej kaloryczne, ale jednocześnie bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (E i D) oraz cenne dla zdrowia niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Jeżeli więc chcemy nieco je odchudzić, zastąpmy śmietanę jogurtem, a olej octem.

/ 12Kapusta z grochem

Obraz
© archiwum

To także danie pełne symboli. Kapustę dawniej przede wszystkim kiszono na zimę, dlatego też naszym przodkom kojarzyła się z dostatkiem, trwałością sił życiowych i ogromną życiodajną mocą sprawiającą, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Ta potrwa to samo zdrowie - kapusta jest nie tylko źródłem przeciwutleniaczy, ale zawiera ponadto cenne w profilaktyce chorób nowotworowych ditioltiony i indole. Z kolei suche nasiona roślin strączkowych dostarczają znacznych ilości wartościowego białka. Charakteryzuje je również wysoka zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin z gr. B. Największym ich minusem jest działanie wzdymające wywołane obecnością oligosacharydów (cukrów) z rodziny rafinozy. Dokładne moczenie i gotowanie pozwala jednak usunąć pewną ilość kłopotliwych cukrów. Jeśli warzywa strączkowe zaleje się wrzątkiem (ok. 4 litry wody na 1 kg nasion) i dokładnie wymoczy, można pozbyć się nawet 30 - 60 proc. oligosacharydów.

/ 12Pierogi z kapustą i grzybami

Obraz
© archiwum

Bez pierogów z kapustą i grzybami trudno wyobrazić sobie polską Wigilię. Grzyby mają podobną symbolikę jak kapusta i kojarzone są ze zdrowiem i siłami witalnymi Podobnym symbolem są grzyby, które dawniej na wigilijnym stole musiały znaleźć się przynajmniej w postaci obsmażanych kapeluszy. W niektórych regionach do dziś jako wigilijną zupę przygotowuje się właśnie grzybową, a nie barszcz czerwony z uszkami. Najintensywniejszym zapachem odznaczają się grzyby leśne. Warto wiedzieć, że poza poprawą walorów smakowych dostarczają one również pewnych ilości witaminy PP, B1, B2, kwasu pantotenowego oraz pierwiastków o działaniu zasadotwórczym. Niestety przygotowane z nich potrawy są niewskazane dla osób z chorobami przewodu pokarmowego, nerek i wątroby. Najlepszą opcją są pierogi z wody (ok. 160 kcal) lub z piekarnika (170 kcal), a podsmażane pierogi z tłuszczem liczą już 220 kcal w 100 gramach. Zamiast pierogów na stole mogą pojawić się też łazanki z kapustą i grzybami.

/ 12Barszcz z uszkami

Obraz
© archiwum

Nasi przodkowie wierzyli, że buraki zapewniają długowieczność i urodę. I w zasadzie trudno się z tym nie zgodzić. Buraki, dzięki którym świąteczny barszczyk zachwyca pięknym kolorem, są jednocześnie bardzo zdrowym dodatkiem. W swoim składzie zawierają cenne fioletowe barwniki - betacyjany. Betacyjany wykazują działanie przeciwutleniające, dzięki czemu wspomagają organizm w usuwaniu szkodliwych wolnych rodników. Dodatek soku z cytryny lub octu podczas gotowania barszczu pozwala zachować więcej wartościowych barwników.

/ 12Kompot z suszu

Obraz
© archiwum

Owoce w niemal każdej kulturze kojarzone są z płodności i witalnością. Poszczególnym rodzajom owoców przypisywane są rozmaite cechy: jabłka zapewniają miłość, zdrowie i pokój, gruszki gwarantują długowieczność, a suszone śliwki odpędzają złe moce. Z żywieniowego punktu widzenia kompot z suszu to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego. Przyspiesza perystaltykę jelit, w związku z czym poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości. Tym samym łatwiej się opanować nadmierną ochotę na jedzenie. Aby zmniejszyć kaloryczność napoju, nie dosładzajmy go.

/ 12Mak

Obraz
© archiwum

Kluski z makiem lub makowiec do wyboru. Dlaczego nie może zabraknąć go na świątecznym stole? Tradycja głosi, że mak przyniesie gospodarstwu dostatek. Według wierzeń ludowych, dania z makiem były najważniejszymi z wigilijnych potraw, a ich brak mógł ściągnąć na domostwo nieszczęście. Symbolika maku jest jednak szersza i nie oznacza jedynie dostatku. W starożytności mak symbolizował też płodność i urodzaj. Z tego powodu wczesnogreckie boginie nosiły na głowie wianki, uplecione z kwiatów maku. Poza tym to nasiona maku to jedno z najlepszych źródeł wapnia.

/ 12Kutia

Obraz
© archiwum

To potrawa o kresowym pochodzeniu i nie jest popularna w całej Polsce, ale nie sposób o niej nie wspomnieć. Przygotowuje się ją z pszenicy, ziaren maku, miodu, dużej ilości bakalii i mleka (lub śmietany). Warto wspomnieć, że do oryginalnej kutii używano mleka z mielonego maku. Bardzo ważnymi składnikami tej potrawy są miód i orzechy. Nasi przodkowie świetnie znali prozdrowotne właściwości miodu, uważali, że tkwią w nim nadprzyrodzone moce. Na wigilijnym stole miał zapewnić im przychylność istot z zaświatów. Orzechy miały natomiast dużo bardziej prozaiczne właściwości - miały chronić przed bólem zębów i ich wypadaniem. Przesąd ten najprawdopodobniej wynikał z faktu, że skorupki orzechów odznaczaj się dużą twardości i wytrzymałością.

/ 12Zupa migdałowa

Obraz
© archiwum

Tym razem zupa na słodko. Migdały, mleko, cukier i śmietana. Do tego grzanki. To na pewno nie jest dietetyczna przekąska, ale warto spróbować. Oprócz Wigilii, nadaje się też doskonale na? śniadanie dla dzieci. A samą zupę migdałową można podać z białym ryżem, makaronem lub grzankami.

10 / 12Gołąbki z ryżem lub kotlety z ryżu

Obraz
© archiwum

Najlepiej smakują podane na gorąco z sosem grzybowym. W zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ale bez sosu pomidorowego, do farszu często za to dodaje się grzyby.

11 / 12Sałatka jarzynowa

Obraz
© archiwum

Tutaj raczej trudno doszukiwać się symboliki. Sałatka jest po prostu popularną przekąską. Nie warto jeść jej zbyt wiele. Mogłoby się zdawać, że to danie zdrowe i zupełnie "niewinne". Przecież tyle w nim gotowanych warzyw. Niestety 100 gram sałatki to ponad 200 kcal - zależnie od ilości majonezu. Jeśli zastąpimy majonez jogurtem naturalnym i odrobiną musztardy dla smaku, na 100 gramowej porcji możemy zaoszczędzić około 30 kcal.

12 / 12Chleb

Obraz
© archiwum

Wydaje się to dość oczywiste, ale w bogactwie wigilijnych przysmaków można o nim zapomnieć, a to błąd. Chleb symbolizuje dobrobyt i początek nowego życia. Wypieki z mąki mają zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku. Samo zaś zboże uznawane jest za źródło życiodajnej mocy i plenności.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja