Zupa grzybowa
Składniki: duża garść suszonych grzybów (ok. 20g), 2 l bulionu warzywnego, sól morska, pieprz czarny, 100 ml śmietanki kremówki, płaska łyżka mąki, ulubiony makaron lub groszek ptysiowy do podania.
*Przygotowanie: *suszone grzyby moczyć przez kilka godzin. Odsączyć grzyby na sitku, zostawić wodę w której się moczyły. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i chwilę smażyć razem. Następnie całość zmielić za pomocą maszynki z sitkiem mniejszych oczkach. Do gorącego bulionu dodać masę grzybową, wlać pozostawioną wcześniej wodę i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszać w odrobinie lekko osolonej wody, a następnie wlać do zupy cały czas mieszając. Gdy zupa ponownie się zagotuje, zabielić śmietaną i dokładnie wymieszać. Podawać z makaronem lub groszkiem ptysiowym.