Zupa z soczewicy z boczkiem
*Składniki: *150g zielonej soczewicy, 100g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę, 2 cebule, 1 spora marchewka, 1/2 puszki białej fasoli, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka pepperoni, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 l bulionu, sól.
*Przygotowanie: *boczek podsmażyć w dużym garnku, a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć kilka minut. Dorzucić zmiażdżony czosnek, posiekaną pepperoni i roztarte w moździerzu kmin i kurkumę. Po minucie smażenia całość zalać bulionem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę i soczewicę. Gotować około 45 minut, aż soczewica zmięknie - na koniec doprawić ją solą. Zupę podawać z natką pietruszki