Zupa minestrone
Składniki: kilka plasterków wędzonego boczku, 2 łodygi selera naciowego, 2 marchewki, 100 g fasolki szparagowej, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona cebula, 1 średni por, 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych), 1/2 cukinii, puszka fasolki czerwonej lub białej, natka pietruszki, przyprawy suszone: bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka, starty parmezan, odrobina oliwy z oliwek oraz makaron muszelki.
*Przygotowanie: *rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek. Dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną w plasterki marchewkę i selera, a następnie dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Dodać pozostałe warzywa (pokrojone) i zalać 1,5 litra wody, gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.