Zupa gulasz
Składniki: 500 g wołowiny, 300 g cebuli, 200 g marchewki, 300 g ziemniaków, 100 g selera, 100 g boczku wędzonego, 1/2 łyżeczki kminku, 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki słodkie papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu, 3 sztuki ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 50 g koncentratu pomidorowego, 50 g smalcu wieprzowego, 2 łyżki masła.
Przygotowanie: mięso, boczek i warzywa pokroić w kostkę. W garnku z szerokim dnem rozgrzać smalec, dodać do niego boczek, cebulę i czosnek. Smażyć powoli, aż cebula zacznie zmieniać kolor, dodać wtedy paprykę w proszku i smażyć kolejne dwie minuty, cały czas mieszając. Dodać mięso, smażyć je tak długo, aż zniknie powstały sos, a mięso będzie dobrze obsmażone. Dodać pozostałe warzywa (marchew, seler). Całość zalać 1,5 litrem wody, zagotować, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, zebrać powstałą pianę, dodać przyprawy (listki laurowe, pieprz, ziele angielskie). Zupę gotować około 50 minut, aż mięso będzie miękkie, dodać wtedy posiekany kminek z masłem. Dodać ziemniaki i gotować całość jeszcze około 20 minut. Podawać z pieczywem.