Rosół wołowy z makaronem z ciasta naleśnikowego
*Składniki: *500 g kości szpikowych, 200 g żeberek wołowych, 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 1 liść laurowy, 1 pęczek ziół (pietruszka, natka selera, odrobina tymianku), 1 duża marchew, 1 średnia pietruszka, 100 g selera, pieprz i sól. Ciasto naleśnikowe: 1 jajko, 1/8 I mleka, 70 g mąki, odrobina masła.
Przygotowanie: mięso i kości opłukać w zimnej wodzie, włożyć do dużego garnka, zalać 1/2 l zimnej wody i powoli gotować i zebrać osad. Dodać rozgniecione ziarenka pieprzu, liść laurowy i pęczek ziół. Rosół gotować na małym ogniu 90 minut. Co pewien czas zbierać łyżką osad. Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę. Rosół przecedzić przez gęste sito do czystego garnka. Mięso pokroić w kostkę i wraz z warzywami ponownie dodać do zupy. Rosół posolić i gotować, aż mięso będzie miękkie. Składniki na naleśniki połączyć i smażyć na odrobinie tłuszczu. Gotowe zwinąć w rulon i pokroić w paseczki. Nałożyć do miseczek i zalać gorącym rosołem.