Kwas chlebowy
Często nazywany jest "polską colą", ale właściwościami odżywczymi znacznie przewyższa słynny napój gazowany. W Polsce kwas chlebowy jest znany od czasów średniowiecza, był szczególnie ceniony na wsi, ponieważ znakomicie gasił pragnienie i orzeźwiał w czasie ciężkiej pracy. Dobrze wpływał również na zdrowie, zwłaszcza trawienie. Na przełomie XX i XXI wieku stracił popularność, ale w ostatnich latach jego spożycie znów rośnie. Jeśli ma dobry skład (napój powinien zawierać tylko chleb żytni lub słód jęczmienno-żytni, wodę źródlaną, cukier, kwasek cytrynowy i dwutlenek węgla), pozbawiony sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów, jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, m.in. stanowi skuteczny probiotyk, dzięki czemu stymuluje odporność organizmu, reguluje procesy trawienne i pomaga w tworzeniu przyjaznej, sprzyjającej zdrowiu flory bakteryjnej.