Seler naciowy
To aż 95 proc. wody oraz bogactwo cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, witaminę E, C, A oraz fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Seler jest świetny jako przekąska oraz jako dodatek do sałatek i koktajli. Doskonale reguluje gospodarkę wodną, zapobiega nadmiernemu gromadzeniu się wody, wspomaga serce, układ nerwowy, wzmacnia kości, a dzięki dużej zawartości błonnika usprawnia pracę układu trawiennego. Bardzo dobrze sprawdza się również jako składnik diety osób chcących zgubić kilka kilogramów, jest niskokaloryczny, ale potrafi nasycić i zmniejszyć uczucie głodu. Seler zawiera również furanokumaryny, które mają działanie moczopędne i rozkurczowe, niestety mogą również powodować uczulenie na promienie słoneczne, dlatego lepiej zrezygnować z selera, jeśli wybieramy się na plażę.