Ziemniak
W jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć tego popularnego warzywa, które jest podstawowym źródłem potasu - pierwiastka mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pamiętajmy, że pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na potas. Warzywo zawiera także cenny błonnik (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witaminy z grupy B, C, A i E oraz żelazo, wapń, fosfor i cynk.
Wiele osób eliminuje ziemniaki z jadłospisu, ponieważ uważa je za kaloryczne i tuczące. Nic bardziej mylnego - 100 g bulw zawiera zaledwie 84 kalorii, poza tym są one bardzo lekkostrawne.
Warzywo sprzyja pracy jelit. Działa przeciwskurczowo, moczopędnie i przeciwnowotworowo.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?