10 najzdrowszych jesiennych warzyw
Jesień rozgościła się na dobre. Jednak nie żałujmy lata i doceńmy tę porę roku obdarzającą nas wieloma wspaniałymi warzywami, które nie tylko wzbogacają potrawy, ale przede wszystkim dostarczają cennych witamin i minerałów, potrzebnych organizmowi przed nadciągającą zimą.
Włącz je do jadłospisu
Jesień rozgościła się na dobre. Jednak nie żałujmy lata i doceńmy tę porę roku obdarzającą nas wieloma wspaniałymi warzywami, które nie tylko wzbogacają potrawy, ale przede wszystkim dostarczają cennych witamin i minerałów, potrzebnych organizmowi przed nadciągającą zimą. Przedstawiamy 10, którą każdy powinien włączyć do swojego jadłospisu.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Jarmuż
Późnojesienne warzywo, które jest odmianą kapusty. To jedna z nielicznych roślin jadalnych odpornych na mróz i zbierana nawet zimą. Niska temperatura pozbawia jarmuż charakterystycznej goryczki.
To warzywo bogate we wspomagający trawienie błonnik, chlorofil (hamuje przemianę zdrowych komórek w nowotworowe) oraz witamin - C, A, K i z grupy B. W jarmużu znajdują się karotenoidy, które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników. Innym cennym składnikiem jest sulforafan, czyli związek fitochemiczny, który stymuluje wytwarzanie przez organizm enzymów przeciwnowotworowych. Zabija także bakterie odpowiedzialne za choroby wrzodowe żołądka.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Brokuły
To prawdziwy "strażnik zdrowia", nie bez przyczyny uważany za jedno z najbardziej pożywnych warzyw. Brokuły zawierają bardzo dużo witaminy C i błonnika, a także wapnia, który wzmacnia zęby i pomaga w odbudowie szkliwa, gdy zaatakują je bakterie. To również naturalne źródło koenzymu Q10, zwiększającego odporność organizmu i chroniącego dziąsła przed drobnoustrojami wywołującymi paradontozę.
W brokułach podczas gotowania rośnie o 30 proc. ilość karotenoidów - źródła witaminy A - przeciwdziałających nowotworom, chorobom serca i pogarszaniu się wzroku.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Dynia
Najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo. Tak jak inne rośliny z rodziny dyniowatych (kabaczek, cukinia, patison) zawiera bardzo dużo beta-karotenu (100 g dyni zapewnia 100 proc. dziennego zapotrzebowania), potasu, witamin B6 i C oraz luteiny (substancja chroniąca wzrok).
Dynia to także bogate źródło rozpuszczalnego błonnika (pomaga zmniejszać stężenie cholesterolu), tiaminy (witaminy B1), która wspomaga pracę mózgu oraz magnezu chroniącego przed chorobami serca i formowaniem się kamieni nerkowych.
Dużą wartość mają również pestki z dyni. Zaleca się je szczególnie mężczyznom, gdyż są cennym źródłem cynku, który hamuje rozwój raka prostaty. Poprawiają również wygląd skóry oraz stan włosów.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Burak
Dostępny w sprzedaży przez cały rok, ale zdaniem miłośników jesienią smakuje najlepiej. Choć w buraku znajduje się więcej cukru niż w innych warzywach, jest niskokaloryczny, ponieważ zawiera minimalną ilość tłuszczu. To także skarbnica kwasu foliowego, magnezu, potasu, cynku i witaminy C.
Burak pobudza apetyt i jest łatwostrawny. Warzywo zaleca się w kuracji zwalczającej anemię, grypę, zapalenie nerwów i wątroby. Warzywo zawiera środki hormonalne i stymulatory podobne do estrogenów. Stosuje się go także w diecie antynowotworowej.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Papryka
Czerwona, żółta, pomarańczowa, zielona - warzywo kusi nas różnymi kolorami i kształtami. Wczesną jesienią jest wyjątkowo smaczne, dlatego warto wprowadzić je do jadłospisu. Tym bardziej, że papryka ma bardzo dużo wartościowych składników - na przykład dawka witaminy C w tym warzywie czterokrotnie przekracza jej zawartość w cytrynie. Średniej wielkości strąk zapewnia 150 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.
W warzywie (szczególnie jego czerwonej odmianie) znajdziemy także luteinę i ksantynę - substancje, które pomagają w utrzymaniu dobrego wzroku. Papryka zielona to skarbnica kwasu foliowego, a żółta dostarcza również sporo witaminy E, nieprzypadkowo zwanej witaminą młodości.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Kapusta
Przed wiekami to popularne warzywo było nazywane "lekarzem biedaków", ponieważ nasi przodkowie już dawno odkryli jego doskonałe właściwości odtruwające organizm i poprawiające samopoczucie. Kapusta jest bogata w witaminy B, C (ma jej tyle co pomarańcza lub cytryna), P (pod względem jej zawartości kapuście dorównuje tylko szpinak i pietruszka) oraz prowitaminę A. Zawiera także fosfor, wapń, żelazo i wiele mikroelementów.
Każda odmiana tego warzywa: biała, włoska czy czerwona jest świetnym składnikiem diety dla osób, które chcą podkręcić metabolizm. Kapusta jest niskokaloryczna, zawiera za to dużo błonnika i chromu, czyli elementów przyspieszających przemianę materii.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Ziemniak
W jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć tego popularnego warzywa, które jest podstawowym źródłem potasu - pierwiastka mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pamiętajmy, że pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na potas. Warzywo zawiera także cenny błonnik (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witaminy z grupy B, C, A i E oraz żelazo, wapń, fosfor i cynk.
Wiele osób eliminuje ziemniaki z jadłospisu, ponieważ uważa je za kaloryczne i tuczące. Nic bardziej mylnego - 100 g bulw zawiera zaledwie 84 kalorii, poza tym są one bardzo lekkostrawne.
Warzywo sprzyja pracy jelit. Działa przeciwskurczowo, moczopędnie i przeciwnowotworowo.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Por
W kuchni traktujemy to warzywo trochę po macoszemu i najczęściej stosujemy tylko jako dodatek do zupy. Jednak por zasługuje na zdecydowanie wszechstronniejsze wykorzystanie, bo jest bardzo zdrową rośliną. Oprócz dużej zawartości witaminy C, kwasu foliowego i błonnika, znajdziemy w nim również unikalne substancje, m.in.: siarczek diallilu (zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka), kemferol (związek o działaniu przeciwnowotworowym) czy kwercetynę (substancja fitochemiczna, która chroni chorobami serca).
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Bakłażan
Walory tego warzywa już dawno doceniła kuchnia śródziemnomorska i azjatycka. Polacy również powinni polubić bakłażana, ponieważ jest on źródłem wielu witamin i składników odżywczych, przede wszystkim potasu, fosforu, żelaza i wapnia oraz witaminy A, C i B.
Fioletowa skórka warzywa zawiera unikalne związki fenolowe, m.in. antocyjany, które działają przeciwalergicznie, przeciwgrzybiczo i przeciwwrzodowo. Wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych i przepływu krwi w naczyniach wieńcowych, a także obniżają ciśnienie. W walce z rakiem świetnie sprawdza się również inny składnik bakłażana - nasunina.
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?
Pasternak
Jest spokrewniony z marchewką, lecz pozbawiony pomarańczowego koloru i beta-karotenu. Ma za to specyficzny, ale przyjemny smak, a ponadto jest bogaty w błonnik i substancje odżywcze. Łatwo pomylić go z pietruszką. Jak je odróżnić? W miejscu, gdzie wyrasta nać, pasternak ma nieduże wgłębienie z ciemną otoczką, czego nie znajdziemy u pietruszki.
100 g ugotowanego pasternaku to 30 proc. zalecanej dziennej porcji witaminy C. Warzywo zawiera również sporo kwasu foliowego uczestniczącego w produkcji czerwonych krwinek oraz magnezu odpowiedzialnego za mocne kości i przemianę materii.
Badania potwierdziły jego lecznicze działanie m.in. dzięki dużej zawartości bioaktywnych związków jak flawonoidy, olejki eteryczne czy furokumaryny, których w tym warzywie znajduje się 15 razy więcej niż w korzeniu selera.
Rafał Natorski/mmch/kuchnia.wp.pl
Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!? Najpiękniejsze kuchnie - ty też możesz tak mieszkać!?