Jagnięcina
W Polsce spożywa się ją bardzo rzadko, choć rodzima jagnięcina, zwłaszcza podhalańska, słynie z niepowtarzalnego smaku, a także cennych właściwości odżywczych oraz rozgrzewających. To mięso lubi mocno aromatyczne przyprawy, świetnie komponuje się z nim czosnek, tymianek, rozmaryn, imbir, kurkuma lub chili. Bardzo prostym daniem są kotlety jagnięce, które przed smażeniem marynujemy w soku pomarańczowym, z dodatkiem tymianku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Innym ciekawym pomysłem kulinarnym jest pilaw – danie z ryżu, jagnięciny smażonej na oliwie lub gotowanej w rosole, warzyw (cebuli, marchewki, ciecierzycy) i dużej ilości ostrych przypraw korzennych. Sposobów przygotowywania tej potrawy jest wiele. Jeden zakłada najpierw podsmażanie ryżu, a później dodanie do niego pozostałych składników. Inne przepisy sugerują, by ryż dodać do podsmażonego mięsa i całość dusić w bulionie aż do zredukowania płynu.