6. Salami - 107 mg/100 g
Podobnie jak czerwone mięso i wytwarzane z niego inne wędliny, salami jest bogatym źródłem cholesterolu. Jednak nawet na tle tych produktów, salami jest wyjątkowa. Oryginalnie wytwarzana powinna być z osła, jednak w Polsce najczęściej znajdziemy salami z wieprzowiny. Już sam wygląd i dotyk wskazuje, że jest bardzo bogata w tłuszcz. W dotyku śliska, w każdym plasterku widać, że czerwone kawałki mięsa przemieszane są z białym tłuszczem. Jako jedna z niewielu wędlin, salami jest też mało nawadniana, czyli tłuszcz i cholesterol nie są w tym produkcie "rozcieńczone". Kolejnym czynnikiem ryzyka dla układu krążenia jest też duży dodatek podwyższającej ciśnienie soli. Osobom na diecie, ze schorzeniami układu krążenia zdecydowanie więc odradzam salami. Zdrowi, co jakiś czas mogą sobie pozwolić na kilka plasterków.