Kaszanka z jabłkami
Zapiekanka z kaszanki to pomysł na fantastyczne danie na imprezę plenerową. W jednym naczyniu możemy przygotować kilkanaście porcji tej potrawy. Potrzebne nam będą: plastry grubej, pozbawionej osłonki kaszanki, jabłka, cebula czerwona, dwie łyżki octu balsamicznego, pieprz, cztery łyżki miodu, oliwa z oliwek. Jabłka obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wkładamy plastry jabłka i zalewamy sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu. Gdy jabłka lekko zmiękną, wyjmujemy je i układamy jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kładziemy plaster kaszanki, plasterek cebuli, trochę pieprzu i przykrywamy drugim plastrem jabłka. Zapiekamy w piekarniku pół godziny. To danie możemy podawać na gorąco i na zimno.