1 maja – dzień kaszanki. Jak wykorzystać kaszankę w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kontrowersyjny przysmak

Obraz
© 123RF

Pierwszy dzień maja to nie tylko początek długiego weekendu, święto pracy, ale też dzień...kaszanki. Przez jednych uwielbianej, przez innych znienawidzonej. Tak skrajne emocje wynikają głównie z tego, że kaszanka zawiera krew. Ale bez krwi nie byłaby kaszanką. Istnieją, oczywiście inne wersje tej wędliny, bezkrwiste, dla smakoszy jednak będą jedynie nieudolną podróbką prawdziwego przysmaku.

Rodzajów kaszanki jest wiele: różnią się one grubością, rodzajem dodawanej kaszy (najczęściej spotykana jest jęczmienna, ale do produkcji używa się również gryczanej lub pęczaku), a także dodatkami. W niektórych kaszankach znajdziemy kawałki podrobów, w innych jedynie kaszę i krew. Wszystkie rodzaje tej wędliny łączy jedno: można przygotowywać je na różne sposoby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą

Obraz
© 123RF

Kapusta kiszona idealnie pasuje do kaszanki, a potrawa, którą proponujemy, jest prosta do przygotowania, zarówno w domu, w piekarniku, jak i na grillu. Składniki: kilka małych kaszanek, cebula, kapusta kiszona, majeranek, pieprz. Kapustę kiszoną odsączamy z płynu, lekko wyciskając. Cebulę kroimy w piórka. Na małych płatach folii aluminiowej układamy jedną kaszankę, na nią kilka kawałków cebuli i trochę kapusty kiszonej. Posypujemy majerankiem i pieprzem. Folię zawijamy bardzo dokładnie. Paczuszki układamy na blasze do pieczenia lub na grillu i podgrzewamy pół godziny, by kaszanka się zagrzała. I gotowe!

/ 6Pierogi z kaszanką

Obraz
© 123RF

To danie nie jest zbyt popularne, ale bardzo smaczne. Warto więc spróbować. Z mąki, soli, wody i jednego jajka zagniatamy ciasto. Musi być ono w miarę miękkie, lekko sprężyste. Na nadzienie potrzebny nam będzie farsz z kaszanki (nie ma znaczenia z jakiej), starte na drobnej tarce jabłko, tymianek suszony, trochę ostrej papryki mielonej i trochę soli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, szklanką wycinamy kółka, nakładamy na każde z nich łyżkę farszu i zalepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną, wyjmujemy i podajemy - najlepiej z konfiturą z borówek lub przecierem jabłkowym.

/ 6Kaszanka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Zapiekanka z kaszanki to pomysł na fantastyczne danie na imprezę plenerową. W jednym naczyniu możemy przygotować kilkanaście porcji tej potrawy. Potrzebne nam będą: plastry grubej, pozbawionej osłonki kaszanki, jabłka, cebula czerwona, dwie łyżki octu balsamicznego, pieprz, cztery łyżki miodu, oliwa z oliwek. Jabłka obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wkładamy plastry jabłka i zalewamy sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu. Gdy jabłka lekko zmiękną, wyjmujemy je i układamy jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kładziemy plaster kaszanki, plasterek cebuli, trochę pieprzu i przykrywamy drugim plastrem jabłka. Zapiekamy w piekarniku pół godziny. To danie możemy podawać na gorąco i na zimno.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© 123RF

Sposobów na przyrządzenie kotletów jest wiele. A może wykorzystać do tego kaszankę? Czemu nie! Składnikami naszego dania są: farsz z kaszanki, cebula, jajko, czerstwa bułka, zielona pietruszka, trochę soli i pieprzu i bułka tarta. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na małej ilości masła. Dodajemy do niej kaszankę, jedno jajko, namoczoną wcześniej w wodzie bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Całą masę mieszamy dokładnie. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy, aż się zrumienią na oliwie lub smalcu. Świetnym dodatkiem do takich kotletów będzie smażona cebula.

/ 6Papryka z kaszanką

Obraz
© 123RF

Faszerowane warzywa to dodatkowy kolor na talerzu i spora porcja cennych składników mineralnych i witamin. Dość tłusta kaszanka w połączeniu z warzywami będzie więc zdecydowanie zdrowsza. Składniki: kilka strąków zielonej, żółtej lub czerwonej papryki, farsz z kaszanki, bułka tarta, kilka ząbków czosnku, orzechów włoskich i pieprzu. Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i lekko posypujemy wnętrze solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Farsz przygotowujemy z kaszanki, posiekanego czosnku, posiekanych orzechów, bułki i pieprzu. Papryki nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i zapiekamy przez godzinę w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata