1 maja – dzień kaszanki. Jak wykorzystać kaszankę w kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Kontrowersyjny przysmak

Obraz
© 123RF

Pierwszy dzień maja to nie tylko początek długiego weekendu, święto pracy, ale też dzień...kaszanki. Przez jednych uwielbianej, przez innych znienawidzonej. Tak skrajne emocje wynikają głównie z tego, że kaszanka zawiera krew. Ale bez krwi nie byłaby kaszanką. Istnieją, oczywiście inne wersje tej wędliny, bezkrwiste, dla smakoszy jednak będą jedynie nieudolną podróbką prawdziwego przysmaku.

Rodzajów kaszanki jest wiele: różnią się one grubością, rodzajem dodawanej kaszy (najczęściej spotykana jest jęczmienna, ale do produkcji używa się również gryczanej lub pęczaku), a także dodatkami. W niektórych kaszankach znajdziemy kawałki podrobów, w innych jedynie kaszę i krew. Wszystkie rodzaje tej wędliny łączy jedno: można przygotowywać je na różne sposoby.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Kaszanka zapiekana z kiszoną kapustą

Obraz
© 123RF

Kapusta kiszona idealnie pasuje do kaszanki, a potrawa, którą proponujemy, jest prosta do przygotowania, zarówno w domu, w piekarniku, jak i na grillu. Składniki: kilka małych kaszanek, cebula, kapusta kiszona, majeranek, pieprz. Kapustę kiszoną odsączamy z płynu, lekko wyciskając. Cebulę kroimy w piórka. Na małych płatach folii aluminiowej układamy jedną kaszankę, na nią kilka kawałków cebuli i trochę kapusty kiszonej. Posypujemy majerankiem i pieprzem. Folię zawijamy bardzo dokładnie. Paczuszki układamy na blasze do pieczenia lub na grillu i podgrzewamy pół godziny, by kaszanka się zagrzała. I gotowe!

/ 6Pierogi z kaszanką

Obraz
© 123RF

To danie nie jest zbyt popularne, ale bardzo smaczne. Warto więc spróbować. Z mąki, soli, wody i jednego jajka zagniatamy ciasto. Musi być ono w miarę miękkie, lekko sprężyste. Na nadzienie potrzebny nam będzie farsz z kaszanki (nie ma znaczenia z jakiej), starte na drobnej tarce jabłko, tymianek suszony, trochę ostrej papryki mielonej i trochę soli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko, szklanką wycinamy kółka, nakładamy na każde z nich łyżkę farszu i zalepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku, aż wypłyną, wyjmujemy i podajemy - najlepiej z konfiturą z borówek lub przecierem jabłkowym.

/ 6Kaszanka z jabłkami

Obraz
© 123RF

Zapiekanka z kaszanki to pomysł na fantastyczne danie na imprezę plenerową. W jednym naczyniu możemy przygotować kilkanaście porcji tej potrawy. Potrzebne nam będą: plastry grubej, pozbawionej osłonki kaszanki, jabłka, cebula czerwona, dwie łyżki octu balsamicznego, pieprz, cztery łyżki miodu, oliwa z oliwek. Jabłka obieramy i kroimy w półcentymetrowe plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wkładamy plastry jabłka i zalewamy sosem przygotowanym z octu balsamicznego i miodu. Gdy jabłka lekko zmiękną, wyjmujemy je i układamy jedną warstwą w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kładziemy plaster kaszanki, plasterek cebuli, trochę pieprzu i przykrywamy drugim plastrem jabłka. Zapiekamy w piekarniku pół godziny. To danie możemy podawać na gorąco i na zimno.

/ 6Kotlety z kaszanki

Obraz
© 123RF

Sposobów na przyrządzenie kotletów jest wiele. A może wykorzystać do tego kaszankę? Czemu nie! Składnikami naszego dania są: farsz z kaszanki, cebula, jajko, czerstwa bułka, zielona pietruszka, trochę soli i pieprzu i bułka tarta. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na małej ilości masła. Dodajemy do niej kaszankę, jedno jajko, namoczoną wcześniej w wodzie bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Całą masę mieszamy dokładnie. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, formujemy małe kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy, aż się zrumienią na oliwie lub smalcu. Świetnym dodatkiem do takich kotletów będzie smażona cebula.

/ 6Papryka z kaszanką

Obraz
© 123RF

Faszerowane warzywa to dodatkowy kolor na talerzu i spora porcja cennych składników mineralnych i witamin. Dość tłusta kaszanka w połączeniu z warzywami będzie więc zdecydowanie zdrowsza. Składniki: kilka strąków zielonej, żółtej lub czerwonej papryki, farsz z kaszanki, bułka tarta, kilka ząbków czosnku, orzechów włoskich i pieprzu. Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i lekko posypujemy wnętrze solą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Farsz przygotowujemy z kaszanki, posiekanego czosnku, posiekanych orzechów, bułki i pieprzu. Papryki nadziewamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i zapiekamy przez godzinę w piekarniku.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast