Grzyby mun - co warto o nich wiedzieć?
Nazywane chińskimi smardzami, od lat są nieodłącznym elementem medycyny niekonwencjonalnej Dalekiego Wschodu. Grzyby mun, znane też pod nazwą uszak gęstowłosy, to również podstawowy składnik wielu azjatyckich potraw. Co warto wiedzieć o tym produkcie, jak kupić go w Polsce i wykorzystać w kuchni?
Grzyby mun na celowniku
Nazywane chińskimi smardzami, od lat są nieodłącznym elementem medycyny niekonwencjonalnej Dalekiego Wschodu. Grzyby mun, znane też pod nazwą uszak bzowy, to również podstawowy składnik wielu azjatyckich potraw. Co warto wiedzieć o tym produkcie, gdzie kupić go w Polsce i wykorzystać w kuchni?
Azjatycki przysmak
Grzyby mun rosną dziko na próchniejących kłodach drzew (najczęściej czarnego bzu) i spotkać je można głównie na terenie Azji, gdzie dodatkowo uprawiane są jako grzyby jadalne. Świeże okazy są cienkie, elastyczne i mają galaretowatą konsystencję. Po wysuszeniu znacznie kurczą się, ale namoczone w wodzie przyjmują poprzedni kształt i strukturę.
Prozdrowotne właściwości
Niezwykłe właściwości grzybów z rodziny uszakowatych odkryto już dwa tysiące lat temu w Chinach, gdzie suszono je na słońcu i spożywano na niektóre problemy zdrowotne. W Europie pojawiły się w XVII, a w medycynie ludowej zaczęto wykorzystywać je jako okłady przy zapaleniu oczu i szyi, około roku 1880. Wtedy też zanotowano pierwsze próby wyrabiania z grzybów mun preparatów kosmetycznych.
Ich zwolennicy przekonują, że jedzone regularnie poprawiają ogólną kondycję całego organizmu. Wykorzystuje się je w przypadku kaszlu, łagodząc go i ułatwiają oddychanie w chorobach płuc. Ponadto naukowo dowiedziono, że zmniejszają krzepliwość krwi oraz poprawiają krążenie. Część badaczy jest również zdania, że włączenie ich na stałe do codziennego menu zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Jak się z nimi obchodzić?
W Polsce najłatwiej trafić na suszone grzyby mun. Bez problemu można dostać je w delikatesach z żywnością orientalną oraz sklepach internetowych. Jest to produkt stosunkowo niedrogi, dlatego warto wykorzystać je przynajmniej do kulinarnych eksperymentów. Zanim dodamy je do farszu, zupy czy jako dodatek do duszonych dań obiadowych, należy je namoczyć w gorącej wodzie około 20 minut. Warto pamiętać, że namoczony grzyb powiększa swoją objętość minimum pięciokrotnie, dlatego lepiej ułożyć je w większym naczyniu. Po ugotowaniu nabierają lekko chrupiącej konsystencji.
Kulinarne inspiracje
Grzyby mun same w sobie nie mają zbyt mocnego smaku, natomiast wykazują silną właściwość pochłaniania smaków innych składników danej potrawy. To podstawowy produkt wegetariańskiej kuchni chińskiej, który głównie kojarzony jest z farszem do sajgonek. Można dodać je również do sosów, zup, sałatek oraz dań bezmięsnych. Świetnie komponują się z ostrymi, intensywnymi przyprawami typu curry, chili, czosnek i sos sojowy.