Potrawka ze schabu z pieczarkami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 800 g schabu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu
- 150 g pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml pomidorów krojonych z puszki lub passaty
- 300 ml bulionu
- 2-3 cebule dymki
- sól, pieprz do smaku
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w niezbyt długie paski. Do obszernego woreczka wsypujemy mąkę, sól, pieprz oraz posiekane drobno igiełki rozmarynu. Potrząsamy, aby całość się wymieszała.
Dodajemy kawałki mięsa, zamykamy woreczek i mocno potrząsamy. Dzięki temu schab łatwo i szybko obtoczy się w mięsie i przyprawach.
Mięso podsmażamy w rondlu na rozgrzanym smalcu tak, aby kawałki opiekły się z każdej strony. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do rondla z podsmażonym mięsem dodajemy pieczarki, czosnek i chwilę podsmażamy. Wlewamy pomidory z puszki lub passatę oraz bulion. Mieszamy i dodajemy pokrojoną białą część dymki.
Całość gotujemy na małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 30 minut). Potrawkę można podać z kluskami, kopytkami lub ryżem.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze