wp

Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny

Wygląda pięknie i bajecznie smakuje.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Musowy taniec cytryny z czekoladą Bogny
(TVP2)

To idealna propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków. Ciasto czekoladowe równoważy kwaśny mus cytrynowy, a całość zwieńcza delikatna beza. Deser ten przygotowała Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Składniki na ciasto czekoladowe:
• 85 g masła
• 200 g gorzkiej czekolady
• 3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
• 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 4 duże jajka, białka i żółtka osobno lub 6 małych
• 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
• szczypta soli

wp

Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier stopniowo. 1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 18-20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.

Mus cytrynowy:
• pół szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny - 5 cytryn
• 1 szklanka cukru
• 4 żółtka duże lub 6 mniejszych
• 120 g masła miękkiego
• 1 łyżka świeżo otartej skórki z cytryny
• 2 szklanki śmietany profi cremfine, schłodzonej (jedna do musu, druga do dekoracji)
• 2 łyżeczki żelatyny

Zagotować sok z cytryny z połową szklanki cukru. Wymieszać, do rozpuszczenia cukru. Utrzeć żółtka z pozostałą połową cukru na kogel-mogel. Do kogla-mogla dodawać stopniowo gorący sok cytrynowy, miksując. Następnie całość przelać z powrotem do garnuszka i ugotować budyń. Gorącą masę budyniową przelać z powrotem do misy miksera i ubijać, aż masa się całkowicie wystudzi i podwoi objętość. Masło rozmiękczyć i łyżka po łyżce dodawać do ubitej masy, cały czas miksując. Dodać otartą skórkę z cytrusów i zmiksować. W osobnym naczyniu ubić śmietanę. Dodać śmietanę do zmiksowanej masy oraz żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na spód do rantu i schłodzić.

wp

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: bakeoff.tvp.pl/

POLECAMY:

Pyszny tort czarnoleski. Z tym przepisem się uda

wp

Delikatny sernik kokosowy

Francuskie makaroniki wg przepisu mistrza cukiernictwa

Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp