wp

Mazurek pomarańczowy według przepisu z 1895 r.

Trwa ładowanie...
Zdjęciewww.przepisytradycyjne.pl
Podziel się
wp

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, więc na świątecznym stole nie może zabraknąć naszych tradycyjnych wypieków. Pięknie prezentować będzie się apetyczny mazurek pomarańczowy.

Składniki
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 ml wody
  • 45 g cukru
  • 2 pomarańcze
  • migdały do posypania mazurka
Przepis

Umyć pomarańcze i nakłuć w kilku miejsach. Włożyć do garnka z wodą i gotować przez ok. 1 godzinę. Pomarańcze powinny być całkowicie miękkie. Ugotowane i ostudzone pomarańcze pokroić na cieniutkie plasterki.

Gdy pomarańcze się gotują, przygotować ciasto. Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i jajko. Zagnieść i uformować kulę, którą należy włożyć do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Formę do pieczenia wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

1/4 masy ciasta odkroić - będzie potrzebna do zrobienia plecionki po bokach mazurka. Ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do foremki. Nakłuć je widelcem. Czas na bokami: zrolować kawałek ciasta, tak żeby otrzymać podłużny i cienki wałek. Chwycić w połowie i przeplatać dwa końce. Ułożyć plecionkę na kruchym cieście, które jest już w foremce. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i posypać fasolą. Po ok. 15 minutach zdjąć papier z fasolą. Ciasto dopiekać przez kolejne 5 minut.

wp

W tym czasie na patelni rozgrzać 80 ml wody i 3 czubate łyżki cukru. Dodać plasterki pomarańczy i obgotować je w syropie. Na upieczony spód ciasta ułożyć połówki pomarańczy i na koniec polać wszystko syropem z patelni. Całość posypać migdałami i odrobiną cukru. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Zobacz także: takiego jajka na miękko jeszcze nie jadleś

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp