Mazurek czekoladowy
Czekoladowy mazurek to tradycyjne wielkanocne ciasto. Wszystkim smakuje i można przygotować go na wiele sposobów. Prezentujemy w tym przepisie jeden z nich.
1. Ciasto:
- 15 dkg masła
- 15 dkg śmietany
- 10 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dkg mąki
2. Masa:
- 4 żółtka
- 4 dkg kakao
- 25 dkg cukru pudru
- 2 łyżki masła
3. Krem:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
Przepis
CIASTO - mąkę przesiać, dodać masło, cukier i proszek do pieczenia. Posiekać nożem lub tasakiem składniki, wymieszać. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zarobić ciasto nożem, a następnie zagnieść paroma ruchami ręki. Rozwałkować, wyłożyć na posmarowaną blachę i upiec nie rumieniąc.
Przepis
MASA - utrzeć w misce żółtka z cukrem, dodając po utarciu kakao wymieszane z mlekiem. Dobrze razem wymieszać i rozmarować na podpieczonym kruchym spodzie. Wstawić do ciepłego piecyka, żeby masa zakrzepła. Po ostudzeniu można dodatkowo mazurek posmarować lukrem (utartym na zimno z cukru pudru ( 25 dkg) , jednego białka i łyżeczki octu lub soku z cytryny) i udekorować kremem wyciskając przez papierową tutkę lub szprycę do dekorowania ciast.
Przepis
KREM - masło dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania wsypać kakao.
Przepis
Czas przygotowania - 1 godz.15 min.