Trwa ładowanie...
d4lhkwt
08-08-2022 10:55

Letnia sałatka z komosą grillowanym i serem halloumi

Przepis

Przepyszna letnia sałatka z komosą ryżową, pęczakiem groszkiem i grillowanym ogórkiem i serem halloumi. Wiecie, że ogórki można grillować? Grillowane ogórki są wciąż dość chrupiące i soczyste. Nabierają oryginalnego smaku. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

d4lhkwt
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • ser halloumi,
  • 2 garście zielonego groszku (świeży lub mrożony),
  • 50 g komosy ryżowej,
  • 50 g pęczaku,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 łyżka prażonej cebuli (można wymienić na drobno posiekaną czerwoną cebulę),
  • sól i pieprz do smaku,
  • kilka kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Przepis
  • Ser pokrój na plasterki i ugrilluj po 20-30 sek. z każdej strony. Komosę i pęczak ugotuj. Jeśli używasz mrożonego groszku ugotuj go przez 3 min.
  • Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na pół. Jeśli mają dużo nasion, usuń je.
  • Ogórki grilluj przez 2-3 min z każdej strony. Grillowane odstaw do przestygnięcia, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  • W misce wymieszaj ugotowaną kaszę z komosą, groszkiem, ogórkami i serem.
  • Całość dopraw do smaku solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny i posyp szczypiorkiem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Letnia sałatka z komosą grillowanym i serem halloumi
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4lhkwt
d4lhkwt
d4lhkwt
d4lhkwt
Więcej tematów
d4lhkwt