zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Korzenna i rozgrzewająca zupa berdyczowska

TVN | dodane 2016-01-04 (10:36) 7 miesięcy 26 dni 19 godzin i 36 minut temu | 8 opinii
 

Pogoda za oknem nie zachęca do wieczornych spacerów czy aktywności fizycznej. W zimowe i mroźne dni marzymy tylko o gorącej herbacie i ciepłym kocu. Im zimniej na dworze, mamy większą ochotę na treściwe, mięsne dania.

Jakub Jabłoński i Marcin Wosiak, bohaterowie jednego z odcinków "Kuchennych Rewolucji", którzy zachwycili Magdę Gessler podzielili się przepisem na zupę berdyczowską. Jest to zupa kuchni żydowskiej w wersji słodkiej. Przygotowywana jest z imbirem, śliwkami i gałką muszkatołową.

W ich menu znalazła się m.in. zupa berdyczowska, sandacz w ziołach z kiszoną kapustą i curry, quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i rokpolem. Dla wielbicieli słodkości zaprezentowali przepis na czekokubki z czekoladą i konfiturą wiśniową.

Zobaczcie przepis na rozgrzewającą zupę berdyczowską.

Składniki:

1,5 kg wołowiny bez kości, 1 kg cebuli, 1 kg marchwi, 1 kg pietruszki (korzeń), 1 seler, 400 ml miodu, 40 dkg śliwek suszonych, 2 op. liścia laurowego, 2 op. ziela angielskiego, gałka muszkatołowa, cynamon, 1 l oleju, 2 op. pieprzu gruboziarnistego, 0,5 kg soli, 150 ml koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

Wołowinę kroimy w kostkę. Przesmażamy z cebulą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, następnie podlewamy wodą, dusimy. Po 30 min. dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w paski, a następnie przyprawiamy. Śliwki zalewamy ciepłą wodą i moczymy około 20 minut. Następnie je blendujemy i dodajemy do zupy. Miód oraz koncentrat przesmażony wcześniej na oleju koncentrat dodajemy do zupy.

Rozgrzewająca zupa krem z kalafiora

Zupa cebulowa

Imbir w naszej kuchni



Polub WP Kuchnia na Facebooku

Oceń
tak 0 50,00%
nie 1 50,00%

Opinie (8)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~wd 2016-01-06 (14:29) 7 miesięcy 24 dni 15 godzin i 43 minuty temu

A kiedy te 0,5kg soli mm dodać?

odpowiedz

0
0
~mg63 2016-01-06 (13:39) 7 miesięcy 24 dni 16 godzin i 33 minuty temu

0.5kg soli?? Gratuluje ale nie zazdroszcze smakoszom.

odpowiedz

3
0
~GAJOWY 2016-01-06 (11:05) 7 miesięcy 24 dni 19 godzin i 7 minut temu

WYGLĄDA JAK KUPA LISA NALEŻY SPRAWDZIĆ KOD !!!!!!!

odpowiedz

8
0
joanka43 2016-01-05 (08:45) 7 miesięcy 25 dni 21 godzin i 27 minut temu

To chyba jakiś żart.................czy autor tego przepisu już wytrzeźwiał po sylwestrowych atrakcjach? Ilość podanych składników wyraźnie wskazuje na to, że z pewnością NIE!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

2
1
~Zbyszek Kr. 2016-01-06 (10:48) 7 miesięcy 24 dni 19 godzin i 24 minuty temu

Skład w ilości dla rodziny imigrantów(uchodźców)? PO połączeniu rozbitych wojną rodzin.

odpowiedz

4
0
~THOT 2016-01-05 (12:25) 7 miesięcy 25 dni 17 godzin i 47 minut temu

Na jednym z wcześniejszych artykułów było wyraźnie napisane: MIÓD NATURALNY PODGRZANY POWYŻEJ 45 ST. C. JEST SZKODLIWY DLA ZDROWIA!!! Tego należy przestrzegać. Tak więc zupa berdyczowska być może rozgrzewa, ale bardzo szkodzi zdrowiu.

odpowiedz

2
0
~alfa 2016-01-05 (08:41) 7 miesięcy 25 dni 21 godzin i 31 minut temu

To chyba jakiś żart..................czy autor tego przepisu już wytrzeźwiał po sylwestrowej zabawie? Patrz ilość podanych składników !!!!!!!!!!!!!!!

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco