Trwa ładowanie...
28-10-2011 14:33

Imbir w naszej kuchni

Imbir był od wieków wykorzystywany w kuchni azjatyckiej jako przyprawa. Dodawał smaku daniom mięsnym, warzywnym oraz deserom. Z czasem dotarł również do Europy, gdzie szybko znalazł licznych zwolenników. Obecnie stanowi jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie.

Imbir w naszej kuchniŹródło: archiwum, fot: archiwum
d42xgfj
d42xgfj

*W trosce o zdrowie *
Kłącze imbiru jest wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w medycynie. Zawarty w nim olejek eteryczny oraz substancje nadające ostry smak, jak gingerol i szogaol, łagodzą napięcie nerwowe oraz pobudzają perystaltykę jelit. Składniki imbiru wpływają dodatkowo na pobudzenie produkcji soków trawiennych, żółci i śliny.

W medycynie ludowej tę aromatyczną roślinę stosowano jako środek na poprawę apetytu, w łagodzeniu kaszlu i objawów przeziębienia. Z naukowego punktu widzenia wykorzystanie imbiru jest pomocne w przypadku występowania choroby lokomocyjnej oraz zaburzeń żołądkowo – jelitowych (niestrawność, mdłości, wzdęcia).

Rozgrzewający napar z imbiru
Składniki na 1 porcję:
- łyżka utartego świeżego imbiru lub łyżeczka sproszkowanego imbiru
- łyżka miodu
- dwie łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Utarty imbir z dodatkiem cynamonu i soku z cytryny zalej ciepłą (ale nie wrzącą) wodą. Zaparzaj kilka minut, następnie dodaj miód. Przed podaniem przelej napar przez sitko usuwając utarty korzeń wykorzystany do przygotowania naparu.

W proszku czy świeży?
W sklepach mamy do wyboru imbir sproszkowany, świeży, marynowany lub kandyzowany.. Pierwszy jest bardzo praktyczny, w suchym, zaciemnionym miejscu można go długo przechowywać, więc zawsze jest pod ręką. Sproszkowany korzeń imbiru najlepiej sprawdza się jako dodatek do ciast, ciasteczek, pieczonych owoców oraz napojów.

d42xgfj

Świeży imbir jest ostry i lekko gorzki w smaku. Jego cechą charakterystyczną jest delikatna cytrynowa nuta, która dodaje potrawom świeżości. Można go wykorzystywać jako przyprawę do dań mięsnych (szczególnie tych z drobiu), owoców morza lub warzyw. Dodatek utartego kłącza sprawia, że mdłe i tłuste potrawy stają się bardziej wyraziste. Marynowany imbir najczęściej wykorzystuje się jako dodatek do sushi, może też stanowić składnik sałatek lub zakąsek.

Imbir kandyzowany to z kolei wyśmienita słodka przekąska. Jest wspaniałym dodatkiem do deserów, drinków i koktajli. Jego jedyna wada to wysoka cena, można go jednak w prosty sposób przegotować samodzielnie. Świeży, młody imbir wystarczy obrać, pokroić w paski lub kostkę, a następnie powoli gotować z dodatkiem wodnego roztworu cukru.
* Deser owocowy*
Składniki na 1 porcję:
- ½ małego banana
- jedna średnia brzoskwinia
- 4 dag suszonych fig
- 2 łyżki bitej śmietany
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta sproszkowanego imbiru

Przygotowanie:
Owoce obierz i pokrój, następnie przełóż do salaterki i skrop sokiem z cytryny. Figi drobno pokrój, wrzuć na patelnię i podsmażaj na oleju z dodatkiem cukru i imbiru. Do pokrojonych owoców dodaj podsmażone i ochłodzone figi, wymieszaj. Podawaj z bitą śmietaną.

Idealne połączenie
Imbir dodawany do potraw tworzy ciekawe kompozycje aromatyczne również w połączeniu z innymi przyprawami jak: cynamon, gałka muszkatołowa, pieprz, goździki. Nie powinno się z kolei łączyć go z ziołami (bazylia, oregano, majeranek, tymianek)
, ponieważ ich smak będzie się kłócić z charakterystyczną nutą imbirową. Imbir może być wykorzystywany zarówno do wzbogacania smaku potraw słodkich jak i pikantnych. Zwolennicy ostrych dań stosują go czasem razem z papryczką chili.

d42xgfj

Imbir bardzo dobrze komponuje się z naszymi krajowymi burakami i marchewką. Sprawdza się jako dodatek do dań z dyni, kompotów i marynat owocowych. Jest również składnikiem mieszanki przyprawowej curry, charakteryzującej się orientalnym aromatem.

Warzywna zupa krem doprawiona imbirem to prawdziwy rarytas, który uprzyjemni każdy posiłek. Równie ciekawe są potrawy z dodatkiem imbiru przygotowywane z wołowiny lub drobiu. Można go też wykorzystywać jako składnik sałatek owocowych, czy orzeźwiających napojów. W Anglii popularne jest piwo imbirowe tzw. ginger ale, a w Ameryce lemoniada imbirowa. W Polsce sproszkowany imbir stanowi jeden ze składników mieszanek przyprawowych dodawanych do grzanego wina i piwa.

Potrawy z dodatkiem imbiru to doskonały pomysł na romantyczną kolację. Jest on bowiem przyprawą uznawaną za afrodyzjak. Wkomponowany do sałatek, zup, mięs lub napojów rozgrzeje, pobudzi zmysły i doda energii.
* Zupa krem z buraczków*
Składniki na 2 porcję:
- dwie szklanki wywaru warzywnego
- 2 - 3 średnie buraki
- łyżeczka świeżego, startego imbiru
- sól, cukier, sok z cytryny
- łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie:
Do wrzącego wywaru warzywnego wrzuć pokrojone buraki, gotuj aż zmiękną. Następnie dodaj imbir i dokładnie zmiksuj. Zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem, dodaj śmietanę. Podawaj z grzankami.

d42xgfj

Kurczak ze szpinakiem i groszkiem
Składniki:
- 10 dag fileta z kurczaka
- 7 dag makaronu ryżowego
- garść świeżych liści szpinaku
- trzy łyżki zielnego groszku
- jedna mała cebulka z dymką
- łyżeczka utartego imbiru
- sos sojowy
- olej
- szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu
Przygotowanie:
Ugotuj groszek. Pierś z kurczaka pokrój w paski i wrzuć na rozgrzany olej, dodaj połowę utartego imbiru, pokrojoną cebulę oraz kilka kropli sosu sojowego. Do usmażonego mięsa dodaj groszek oraz liście szpinaku i ugotowany makron. Całość duś pod przykryciem z pozostałym imbirem, aż liście szpinaku zmiękną. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.

Uważaj!
Imbir to doskonała, ale jednocześnie ostra przyprawa, i nie każdy może wykorzystywać ją podczas przygotowywania potraw. Nie powinny go spożywać kobiety karmiące, osoby z wrzodami żołądka i jelit oraz osoby cierpiące na nadkwasotę.

d42xgfj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42xgfj
Więcej tematów