Trwa ładowanie...
d3uwszl
29-08-2022 09:56

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem

Przepis

Jeden z rodzajów dyni- dynia makaronowa posiada miąższ, który po ugotowaniu rozpada się na pasemka przypominające makaron. Dzięki tej właściwości jest on często podawany jako odpowiednik spaghetti. Dynia makaronowa jest w Polsce trudno dostępna. Dlatego do poniższego dania został użyty tradycyjny makaron (za to bezglutenowy, stąd jego charakterystyczny kolor, ponieważ jego główny składnikiem jest kukurydza), a dynia jest tylko smacznym dodatkiem.

d3uwszl
3.7
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Duncan Cuthbertson LDMEDIA
Składniki
  • 1 średnia cebula
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku (ok. 10 plastrów)
  • 500 g twardej dyni (ważona ze skórką)
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 400 g makaronu spaghetti
  • ok. 2 łyżki nasion dyni
  • pieprz mielony do podania
Przepis
  • Cebulę i boczek kroimy w kostkę, dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w grubą kostkę.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem szklimy cebulę. Dodajemy boczek i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Zmniejszamy ogień, dodajemy dynię, zmrożony szpinak i przykrywamy i dusimy 10 minut.
  • Po tym czasie odkrywamy patelnię i podsmażamy jeszcze 5 minut tak, aby większa część wody odparowała. Wlewamy śmietankę 30 proc. i smażymy jeszcze 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu pamiętając, aby dolać do niego odrobinę oliwy/oleju, dzięki czemu nie będzie się kleił.
  • Makaron rozkładamy na talerze i polewamy sosem. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni nasionami dyni. Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Spaghetti ze szpinakiem, dynią i boczkiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
d3uwszl
Więcej tematów
d3uwszl