Trwa ładowanie...
d21fn19
10-06-2021 10:12

Cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta

Przepis

Cannelloni to włoski makaron przypominający duże rurki. Doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Na obiad lub kolację wypróbuj doskonały przepis na cannelloni z serowo-kalafiorowym farszem. Palce lizać!

d21fn19
2.9
(15 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 30 g masła
  • 200 ml śmietany 36 proc.
  • 100 g parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku

Ciasto:

  • 100 g mąki typ 650
  • 1 jajko
  • sól

Farsz:

  • 200 g sera ricotta
  • 100 g kalafiora
  • 100 g sałaty radicchio
  • 100 g parmezanu
  • 2 żółtka

Pesto:

  • 50 g rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g płatków z migdałów
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Wyrabiamy ciasto i cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy z ciasta 10 centymetrowe kwadraty, które gotujemy we wrzącej wodzie. Odcedzamy.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki do farszu i po uzyskaniu stałej konsystencji, wykładamy masę na makaronowe kwadraty ułożone na papierze do pieczenia. Zwijamy z farszem w rulony.
  • Na brytfannie wyłożonej papierem układamy przygotowane cannelloni.
  • W rondelku rozgrzewamy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia) i smarujemy nią cannelloni, wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut.
  • Miksujemy rukolę, czosnek, uprażone płatki migdałów oraz oliwę. Tak przygotowanym pesto polewamy cannelloni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Cannelloni faszerowane kalafiorem, radicchio i serem ricotta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19