zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj
DODAJ DO ULUBIONYCH 2011-12-28

Kruche ciasto jabłkowo-budyniowe z pianką i kruszonką

sylwia.chmielek
przepis lubi: 19 osób 4/5 48 głosów
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 175 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • Na przełożenie:
  • dżem/marmolada domowa z jabłek, ilość według uznania
  • Masa budyniowa:
  • gotujemy 2 budynie śmietankowe, wg.instrukcji na opakowaniu
  • Piana:
  • 3 białka + 3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
kalkulator miar i wag
Kalkulator miar i wag

Każdy przepis wydaje się prosty, jeśli jesteś pewny, jakich miar składników użyć. Co jednak zrobić, kiedy nie dysponujesz wagą kuchenną, a lista produktów, których potrzebujesz, aby przygotować ulubione naleśniki zawiera 300 g i 250 ml mleka? W takiej sytuacji pomoże ci kalkulator miar i wag, który w prosty sposób pozwoli ci przeliczyć różne miary i wagi poszczególnych składników, na inne, którymi dysponujesz w kuchni. Dzięki temu już żaden przepis cię nie zaskoczy.

Przygotowanie
Zagniatamy ciasto, którym wylepiamy dno dużej prostokątnej formy. Oczywiście formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy tartą bułką i wykładamy równą warstwę dżemu. Teraz dokładnie mieszamy przestudzony budyń i delikatnie małymi porcjami rozkładamy na dżemie. Białka ubijamy na sztywną pianę i rozprowadzamy na budyniu. Na koniec posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.180 stopni pieczemy aż wierzch zbrązowieje.

Polub WP Kuchnia na Facebooku


Opinie (11)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

2
0
~enja 2014-07-04 (16:04) 1 rok 1 miesiąc 26 dni 3 godziny i 53 minuty temu

upiekłam podobne ciasto ale co do budyniu nie moglam rozsmarowac na jabłkach a przyżadzałam zgodnie z przepisem ale jakos dało sie ładnie sie piekło nic nie zapowiadało a po wyjeciu wyszedł mi zakalec ło matko bosko i lipa wyszła a goscie juz szli na kawe musialam gonic do sklepu po drugie ciasto :)

odpowiedz

2
0
~a_ni@wp.pl 2014-05-18 (13:05) 1 rok 3 miesiące 12 dni 6 godzin i 52 minuty temu

Ciasto pyszne, ale budyń należy zrobić z dwóch szklanek mleka na 2 opakowania budyniu, nie z 4 szklanek. Do budyniu wystarczy dodać 1 łyżkę cukru, bo kruszonka jest bardzo słodka. Ja piekłam tylko 25 minut w 185 stopniach i było idealne.

odpowiedz

0
0
~dekabe 2014-04-11 (18:50) 1 rok 4 miesiące 19 dni 1 godzinę i 7 minut temu

Przed chwilką upiekłam to ciasto. Budyń w czasie pieczenia oczywiście robi się rzadszy ale po wystygnięciu ciasta - tężeje. Nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam jeszcze gorące. Już wiem....że jeżeli w przyszłości będę piekła to użyję dżemu wyrazistego np. z czarnej porzeczki bo z jabłkami jest trochę monotonne .

odpowiedz

1
0
~renia 2014-03-13 (18:19) 1 rok 5 miesięcy 17 dni 1 godzinę i 38 minut temu

ciasto rewelacyjne!!! jest pyszne i orzeźwiające. Ja dodałam dżem domowej roboty z jabłek, śliwek i brzoskwin. piekłam na dużej blaszce 24x36 przez 50 min. Gorąco polecam, ja będę do przepisu wracać bo warto

odpowiedz

0
0
~milly 2014-03-11 (10:36) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 9 godzin i 21 minut temu

jak dlugo nalezy piec?

odpowiedz

0
1
~best 2014-03-11 (08:51) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 11 godzin i 6 minut temu

Czy 2 budynie gotuję w dwóch ilościach mleka czy w jednej...

odpowiedz

15
0
~kate 2014-03-10 (17:07) 1 rok 5 miesięcy 20 dni 2 godziny i 50 minut temu

Wygląda pysznie :) Brakuje mi tylko informacji jaką wielkość powinna mieć forma do pieczenia ... ? ;)

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~mp 2014-03-10 (21:49) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 22 godziny i 8 minut temu

przepis b. prosty wygląda apetycznie, do sprawdzenia w najbliższy wykend dzięki!!

odpowiedz

0
0
emilcia915 2014-03-10 (21:49) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 22 godziny i 8 minut temu

Robiłam dziś...placek bardzo dobry tylko nie wiem czy tak powinno być czy coś mi nie wyszło i budyń wyciekł podczas wyciągania blaszki po upieczeniu z piekarnika ,stał się płynny.Z czasem gdy ciasto ostygło budyń zastygł WIĘC UWAGA PRZY WYCIĄGANIU ABY SIĘ NIE POPARZYĆ JEŻELI TAK TO MA BYĆ...hihi

odpowiedz

15
0
~gogosc 2014-03-10 (21:28) 1 rok 5 miesięcy 19 dni 22 godziny i 29 minut temu

wchodzę na opis ciasta i na komentarze które dotyczą całkowicie innego tematu niż dany wypiek, ludzie jeśli chcecie pytać o inne rzeczy które was interesują znajdźcie proszę odpowiednia strone a nie pod przepisem bzdury wupisujecie.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Polecane przepisy
regulamin
Popularne przepisy
Makowiec, Śledzie przepisy, Knedle, Naleśniki, Śledzie po kaszubsku, Ciasta na zimno, Pierogi, Barszcz czerwony, Placuszki, Rogaliki, Szarlotka, Sałatka gyros, Kurczak, Blok czekoladowy, Śledzie w oleju, Sałatka, Dania z ziemniaków, Mięso mielone, Desery, sernik na zimno