Trwa ładowanie...
d3e553f
24-05-2022 09:37

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Przepis

Frittata, czyli włoski omlet, to wyśmienita propozycja na rodzinne śniadanie. duże znaczenie ma użyta do przygotowania frittaty patelnia – najlepsza jest żeliwna i pozbawiona plastikowych elementów, dzięki czemu można ją umieścić w rozgrzanym piekarniku.

d3e553f
1.8
(20 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 600 g botwiny
  • 6 jajek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g sera żółtego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis
  • Botwinkę, cebulę i czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Żółty ser zetrzeć na tarce.
  • W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i przyprawić je solą i pieprzem.
  • Na patelnię z botwinką wlać jajka, delikatnie wymieszać. Na wierzchu posypać masę żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków.
  • Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści, a jajka zetną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3e553f
d3e553f
d3e553f
d3e553f
Więcej tematów
d3e553f