Trwa ładowanie...
d2beujx
05-10-2021 11:41

Jabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesień

Przepis

Jabłecznik z budyniem to jedno z najpyszniejszych ciast, jakie można przygotować. Jest delikatne, słodkie, dosłownie rozpływa się w ustach. Składniki są tanie i łatwo dostępne, a przepis bardzo prosty.

d2beujx
3.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Rodzaj diety:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Nataliya Arzamasova
Składniki
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc.
  • mus jabłkowy lub 1 kg jabłek - według uznania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis
  • Masło, cukier oraz jajka utrzeć.
  • Do powstałej masy dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć ciasto.
  • 2 budynie ugotować w 3 szklankach mleka, dodając łyżeczkę masła (do mleka) i 1 łyżkę cukru (do proszku budyniu).
  • Blachę okrągłą (ja używam o średnicy ok. cm) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia ciast.
  • Wylać 1/2 ciasta, na to wyłożyć mus jabłkowy lub pokrojone w plastry jabłka.
  • Na to wylać budyń. Polać drugą połową ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni C, ok. 1 godz.
  • Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jabłecznik z budyniem. Proste i smakowite ciacho na jesień
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2beujx
d2beujx
d2beujx
d2beujx
Więcej tematów
d2beujx