Drożdżowe maślane bułeczki
Kilka sposobów na maślane bułeczki - wytrawnie i na słodko.
Składniki na ciasto maślane:
200 ml mleka
20 g drożdży
5 żółtek
4 łyżki cukru
500 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
120 g masła
Przygotowanie:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać żółtka i cukier. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i sól, lekko zagnieść. Dodawać partiami masło, ciągle zagniatając, aż masło wchłonie się w ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać je mąką. Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Farsz serowy:
200 g twarogu
5 łyżek mleka
2 łyżki cukru
200 g mrożonych jagód
Farsz cynamonowy:
4 łyżki rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrąg. Połowę okręgów posypać twarogiem wymieszanym z mlekiem i cukrem. Na twarogu ułożyć jagody. Zwinąć w ruloniki, na środku zrobić nacięcia wzdłuż i przez środek przełożyć końce ruloników. Drugą część placuszków posmarować roztopionym masłem. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Zrolować i powtórzyć czynności jak z poprzednim farszem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut następnie piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 20-25 minut.