Dorsz w mące gryczanej z batatami
Danie przygotował Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak.
Szef Kuchni Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej - Tomasz Leśniak przygotował zdrowe dania, które dodają energii: aromatyczną owsiankę na płatkach orkiszowych, dorsza w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango, duszoną gicz cielęcą z ryżem czerwonym, warzywami i burakami z serem kozim i orzeszkami pinii oraz bezglutenowe ciasteczka mocno czekoladowe.
Dorsz w mące gryczanej, siemieniu lnianym i ziołach z pieczonym batatem, warzywami i sosem mango
Składniki:
400 g fileta z dorsza (polędwicy z dorsza)
Sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa cytrynowa
Estragon suszony
Świeży koperek
Świeża bazylia
Masło klarowane do smażenia
4 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki siemienia lnianego
1 łyżka płatków jaglanych
Dodatek: blanszowane warzywa sezonowe
Bataty:
1-2 bataty (słodkie ziemniaki)
Oliwa z oliwek do pieczenia
Gruboziarnista sól morska, pieprz różowy do smaku
Oliwa o aromacie cytryny
Olej kokosowy
Sos mango-imbirowy
1 dojrzałe mango
Mały kawałek świeżego imbiru
Masło klarowane
Szczypta curry
Szczypta kurkumy
Sok z limonki do smaku
Miód do smaku
Sól morska do smaku
Przygotowanie:
Filety z dorsza czyścimy, kroimy na równe kawałki, skrapiamy oliwą o aromacie cytryny, doprawiamy sola morską i pieprzem. Tak przygotowaną rybę odstawiamy na 10 minut do lodówki. Do miseczki przekładamy siemię lniane, mąkę gryczaną oraz posiekany koperek, świeżą bazylię oraz suszony estragon. Całość mieszamy. Wcześniej przygotowanego dorsza obtaczamy w mące i delikatnie uciskamy, by składniki przylegały do mięsa ryby. Tak przygotowaną rybę smażymy na maśle klarowanym i podajemy skropioną oliwą o aromacie cytryny z dodatkiem świeżych blanszowanych warzyw oraz pieczonym batatem i sosem mango. Bataty dobrze płuczemy i czyścimy pod zimną bieżącą wodą. Na blaszkę do pieczenia rozsypujemy szczyptę soli gruboziarnistej, układamy na niej bataty, skrapiamy oliwą, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 160˚ C i pieczemy do miękkości (około 1-1,5 godziny). Wyciągamy, studzimy, obieramy i kroimy w centymetrowe plasterki. Delikatnie podsmażamy na oleju kokosowym, oprószamy solą morską, pieprzem różowym i przed podaniem
skrapiamy oliwą o aromacie cytryny.
Sos:
Mango obieramy i kroimy na małe kawałki. Imbir obieramy i ucieramy na tarce. Na rozgrzane masło w rondelku dajemy imbir i delikatnie podsmażamy. Dodajemy miód, a następnie mango. Do całości dodajemy szczyptę curry, kurkumy i 50-100 ml wody. Dusimy do momentu rozgotowania się owoców. Tak przygotowane owoce miksujemy w jednolitą masę i przecedzamy przed drobne sito. Całość ponownie gotujemy i doprawiamy do smaku solą i sokiem z limonki. Sos podajemy do ryby.