Trwa ładowanie...
d40jfbp
20-05-2022 10:04

Domowe jagodzianki. Tak pyszne, że trudno się oprzeć

Przepis

Czekamy na nie cały rok, bo właśnie latem smakują najlepiej. O tej porze roku kupno jagodzianki nie jest większym problemem, ale ich jakość bywa różna. Może zatem warto przygotować jagodzianki samodzielnie?

d40jfbp
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 4 jaja
  • 125 g masła
  • 40 dag jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
Przepis
  • Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dokładnie rozmieszać. Wymieszać z łyżką mąki i cukru i zaczyn odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • W tym czasie jajka utrzeć z resztą cukru, połączyć z zaczynem oraz resztą mąki, a także dodać cukier waniliowy.
  • Wyrobić ciasto, a na koniec dodać rozpuszczone wcześniej i wystudzone masło. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta uformować wałek i pokroić na niewielkie krążki, które delikatnie spłaszczyć.
  • Na środku każdego z nich ułożyć po łyżce umytych i wymieszanych z cukrem pudrem jagód. Każdą z nich posmarować rozmąconym żółtkiem wymieszanym z niewielką ilością wody.
  • Zlepić bułeczki i piec je w nagranym do 180 stopniu stopni piekarniku przez ok. 20-25 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Domowe jagodzianki. Tak pyszne, że trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d40jfbp
d40jfbp
d40jfbp
d40jfbp
Więcej tematów
d40jfbp