Trwa ładowanie...
dz74eaw
22-10-2021 10:20

Churros. Trudno się oprzeć

Przepis

Churros to nie są słodkie ciasteczka. Są raczej neutralne w smaku, a słodkie oblicze zyskują po zanurzeniu w gorącej czekoladzie lub kawie z mlekiem. Pewne jest też to, że churro niejedno ma imię. Porras to wersja grubsza. W Andaluzji można też zamówić calentitos i tejeringos. I teraz uwaga: w niektórych miejscach Hiszpanii, np. w Murcji i w Jaén oraz Estrema-durze, porras są nazywane churros, a to, co gdzie indziej uchodzi za churros, nazywa się tam churros finos. Do tego wszystkiego są też churros, które zawierają w sobie ugotowane ziemniaki.

dz74eaw
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Bartek Kieżun
Źródło: Bartek Kieżun
Składniki
  • 50 ml wody
  • 25 g cukru
  • 50 g masła (dodatek rodem z Grenady)
  • Szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru z wanilią (dodatek ode mnie)
  • 140 g mąki tortowej
  • Jajko "zerówka"
  • Olej do smażenia
Przepis
  • Do wody wrzucamy masło, cukier, również ten z wanilią, i sól. Zagotowujemy, mieszając. Zestawiamy garnek z ognia. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy — najpierw rózgą, a potem grubą łyżką.
  • Ponownie stawiamy garnek na ogniu, nadal mocno mieszając. Ciasto powinno stać się klejącą się do łyżki kulą, nie powinno zaś trzymać się garnka.
  • Kulę z ciasta przekładamy do zimnej miski, żeby nieco zbić temperaturę. Studzimy chwilę, a kiedy temperatura spadnie, dodajemy jajko i mikserem łączymy je z ciastem.
  • Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i przez końcówkę w kształcie gwiazdy (w świecie idealnym) wyciskamy ciasto na gorący olej.
  • Smażymy na złoto, a potem zjadamy. Na deser albo, jak Hiszpanie, na śniadanie.
  • Nie mówcie nikomu, ale podwojenie ilości cukru sprawia, że churros są słodkie i smakują jak najlepsze pączki!
  • Butelka po keczupie w roli rękawa cukierniczego też się sprawdza!

Przepis pochodzi z książki Bartka Kieżuna "Hiszpania do zjedzenia"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Churros. Trudno się oprzeć
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dz74eaw
dz74eaw
dz74eaw
dz74eaw
Więcej tematów
dz74eaw