Trwa ładowanie...

10 produktów dobrych dla wątroby

Permanentne zmęczenie, kiepskie samopoczucie, dolegliwości żołądkowe, problemy z utrzymaniem wagi – to tylko niektóre sygnały świadczące o nieprawidłowościach w pracy wątroby, czyli jednego z naszych najważniejszych organów. Co wprowadzić do jadłospisu, żeby im zapobiec?

Produkty, które warto wprowadzić do jadłospisu, żeby poprawić działanie wątrobyProdukty, które warto wprowadzić do jadłospisu, żeby poprawić działanie wątrobyŹródło: 123RF
d18bcco
d18bcco

Ocet kokosowy

Produkt bardzo popularny w południowo-wschodniej Azji i na wyspach Pacyfiku. Po ocet otrzymywany w wyniku fermentacji wody kokosowej z dodatkiem cukru i drożdży powinni sięgnąć również Polacy, ponieważ – jak wykazały badania naukowe – wspomaga pracę wątroby, przyśpiesza jej regenerację i chroni przed rozwojem stanów zapalnych. Jest także bardzo skutecznym probiotykiem regulującym funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Dzięki bogatemu, ostro-kwaśnemu smakowi stanowi świetny zamiennik octu spirytusowego czy winnego. Może być też ciekawym dodatkiem marynat, sałatek, dipów, dressingów, sosów i zup.

Maślanka

To produkt uboczny uzyskiwany w procesie wytwarzania masła, powstający w efekcie oddzielenia tłuszczu od "zmaślonej" śmietany. Zaletą maślanki jest wyjątkowo wysokie stężenie lecytyny, która świetnie wpływa na wątrobę, chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki i zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie tzw. blaszki miażdżycowej. Maślanka zawiera tez żywe kultury bakterii regulujące trawienie, usprawniające perystaltykę jelit i zapobiegające zaparciom.

Produkty, które obniżą ciśnienie

Kiszona kapusta

Długo można wyliczać korzyści płynące z regularnego spożywania kiszonej kapusty, cenionej już przed wiekami – nasi przodkowie pochłaniali ją w ogromnych ilościach, bo pozwalała im przetrwać nawet trudne, zimowe miesiące w dobrym zdrowiu. To jeden z najsilniejszych probiotyków wspierający nasz system odpornościowy, wspomagający metabolizm oraz regulujący pracę wątroby czy jelit. Kiszona kapusta pomaga m.in. w oczyszczeniu organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii.

d18bcco

Cykoria

To wciąż mało popularne w Polsce warzywo charakteryzuje się podłużną główką o ciasno ułożonych liściach. Podczas uprawy i przechowywania chroni się je przed słońcem, dzięki czemu listki cykorii są białokremowe. Charakterystyczny, dość ostry smak zawdzięcza laktucynie i laktukopikrynie – związkom chemicznym, które znakomicie wpływają na pracę wątroby, stymulując ją do zwiększenia wydzielania żółci, a także neutralizacji zbędnych produktów przemiany materii.

Zielony grejpfrut

To słodszy krewny grejpfruta czerwonego, dlatego mogą po niego sięgnąć nawet osoby, które nie przepadają za kwaśno-gorzkimi owocami. Na pewno warto, gdyż to produkt o imponujących właściwościach odżywczych. Zielony grejpfrut jest skarbnicą witamin, zwłaszcza witaminy C. Nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale również skutecznie wspiera pracę wątroby, ponieważ przyspiesza neutralizację szkodliwych toksyn oraz zwiększa wydzielanie żółci.

Kurkuma

Wzbogacając smak potraw nie zapominajmy o pochodzącej z południowej Azji przyprawie, która nadaje daniom żółtego koloru i dość intensywnego aromatu. Kurkuma od wieków jest też ceniona za właściwości lecznicze. Zawdzięcza je kurkuminie. Zdaniem naukowców z amerykańskiego uniwersytetu Saint Luis ten związek może skutecznie zapobiegać uszkodzeniom wątroby, spowodowanym m.in. otłuszczeniem. Jest on także jednym z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów, zabezpieczających organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Ostropest plamisty

Zmielonymi owocami ostropestu możemy doprawiać rozmaite sałatki, koktajle owocowe, musli, owsianki, smoothies czy zupy. Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę? Jest skarbnicą sylimaryny, czyli kompleksu związków wykazujących wyjątkowo korzystny wpływ na komórki wątroby. Działa ochronnie i detoksykacyjnie. Pomaga w regeneracji i wzmocnieniu tego ważnego narządu uszkodzonego lub osłabionego w wyniku np. nadużywania alkoholu (dlatego ostropest zaleca się w przypadku tzw. marskości wątroby), zapalenia wirusowego, kuracji lekami, chemioterapii czy zatrucia grzybami. Ziarna "mlecznego ostu" pomagają pozbyć się bólów przy kolce wątrobowej oraz kamieni w woreczku żółciowym.

d18bcco

Sok z brzozy

Ma delikatny, słodkawy smak, dlatego świetnie sprawdza się podczas przygotowywania koktajli czy śniadaniowej owsianki. Pozyskiwany wczesną wiosną płyn, zwany oskołą, jest też wartościowym uzupełnieniem diety w cenne składniki odżywcze. Sok z brzozy nieprzypadkowo uchodzi za jeden z najskuteczniejszych naturalnych produktów detoksykacyjnych. Skutecznie oczyszcza wątrobę, "wymiatając" zbędne produkty przemiany materii. Pobudza też układ trawienny, wzmacnia odporność, obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawia kondycję skóry, włosów czy paznokci.

Miód rzepakowy

W Polsce uprawia się dużo rzepaku, dlatego miód pozyskiwany z nektaru kwiatów tej rośliny od dawna cieszy się dużym zainteresowaniem. Jest bardzo słodki i szybko ulega krystalizacji, przybierając kremową konsystencję oraz biało-kremową barwę. Miód rzepakowy wykazuje też imponujące walory odżywcze – oczyszcza wątrobę, wspiera leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, obniża ciśnienie krwi oraz wyrównuje niedobory potasu.

Łosoś

W ostatnich latach stał się jedną z najpopularniejszych ryb na naszych stołach i to bardzo dobra wiadomość, ponieważ łosoś jest wyjątkowo bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Te cenne związki m.in. skutecznie oczyszczają wątrobę z nagromadzonych toksyn, ale także zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie, zwiększając poziom serotoniny.

d18bcco

Zobacz też:

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d18bcco
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d18bcco
Więcej tematów