Otrzyj łzy! Patent na krojenie cebuli

Krojenie cebuli lepiej wyciska łzy niż znane w kinematografii romanse nazywane właśnie "wyciskaczami łez". Czas z tym skończyć, bo cebula to istotny dodatek do wielu dań. Mamy patent na krojenie cebuli bez łez.

Posiekana w kostkę cebulaKrojenie cebuli powoduje uciążliwe łzawienie oczu
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Krojenie cebuli – dlaczego płaczemy?

Według niektórych badań w przedsionku nosa, w drogach oddechowych i w przewodzie pokarmowym człowieka znajdują się komórki chemosensoryczne. To one odpowiedzialne są za odbiór m.in. cząsteczek zapachowych, które w pewnym stężeniu mają być traktowane przez zakończenia nerwu trójdzielnego jako zagrożenie dla organizmu.

Ta informacja uruchamia szereg procesów w organizmie, prowadzących do obrony przed intruzem. Cebula i jej drażniące aromaty traktowane są właśnie jako intruz przez nasz organizm.

Jak się broni? Kichanie, kaszel i łzy – to najsilniejszy oręż. Łzy mają za zadanie rozcieńczenie i wydalenie z organizmu powstałego podczas miażdżenia włókien cebuli kwasu siarkowego.

Ponieważ my jednak wiemy, że cebula to samo dobro, powstaje pytanie: jak pozbyć się uciążliwych łez w trakcie krojenia warzywa?

Koniec z wylewaniem łez podczas krojenia cebuli

Krojenie cebuli – prosty patent

Trików na krojenie cebuli z zachowaniem kamiennej twarzy jest naprawdę wiele. A to najprostszy z nich skradł nasze serce – wystarczy zwilżyć wodą deskę do krojenia oraz zamoczyć samą cebulę. To w wodzie zatrzyma się alarmująca nasze receptory węchowe mieszanka przykrych gazów.

Jakie inne patenty znane są w walce z cebulą?

  • Cytryna w ustach. Trzymanie kawałka cytryny między zębami ma częściowo neutralizować uciążliwe substancje lotne.
  • Krojenie pod wodą. Brzmi absurdalnie, ale faktycznie jest to jedna z metod na brak łez podczas krojenia cebuli.
  • Ostry nóż. To podstawa – bardzo ostry nóż nie miażdży włókien warzywa, przez co olejki eteryczne nie wydzielają się w takiej ilości, by podrażniać błonę śluzową nosa.
  • Okulary do krojenia cebuli. Przypominają gogle narciarskie i choć zapewne są najskuteczniejszą z metod, to pytanie, czy ktokolwiek ją stosuje.
  • Chłodzenie. Zimna, wyjęta prosto z lodówki, cebula jest mniej drażniąca dla nosa i oczu.
  • Dobra wentylacja. Czyli otwarte na oścież okno. Może zimą nie jest to najprzyjemniejszy ze sposobów, ale na pewno skutecznie powstrzyma przed wylewaniem łez.

Bezsprzecznie najlepszym, choć nie zawsze najłatwiejszym sposobem na krojenie cebuli bez morza łez jest zlecenie tego zadania innemu domownikowi. Oczywiście wraz z listą wymienionych tu patentów.

Krojenie czerwonej cebuli na desce
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw