Burrata – co to jest i jak ją wykorzystać?

Serowa sakiewka skrywająca wewnątrz gęstą śmietankę ze skrawkami mozzarelli. Brzmi pysznie? Jeszcze lepiej smakuje, o czym doskonale wiedzą mieszkańcy włoskiego regionu Apulia, skąd wywodzi się burrata, którą coraz łatwiej kupić także w polskich sklepach. Jak ją wykorzystać w kuchni?

BurrataBurrata to specjał o dużych walorach odżywczych
Źródło zdjęć: © 123RF
8

W porównaniu do wielu innych włoskich specjałów, historia burraty jest stosunkowo krótka. Pierwsze wzmianki na temat produkcji tego typu wyrobów pochodzą z początku 20. stulecia, choć dopiero pół wieku później szczegółowo określono normy, jakie musi spełniać ser, by zasługiwać na tę nazwę. Stworzył je w 1956 r. Lorenzo Bianchini, właściciel dużego gospodarstwa rolniczego położonego niedaleko Bari, stolicy regionu Apulia.

To właśnie Bianchini uchodzi dziś za "ojca" burraty, która powstała trochę przypadkowo. W zakładzie wytwarzającym mozzarellę poszukiwano sposobu na zagospodarowanie poprodukcyjnych skrawków sera. Odkryto, ze można je wykorzystać do przygotowania nie mniej pysznego wyrobu. W wyniku procesu (polegającego m.in. na dodaniu do świeżego mleka, niegdyś bawolego, obecnie zwykle krowiego, kwaśnej serwatki i podpuszczki cielęcej) powstaje sakiewka z mozzarelli skrywająca nadzienie złożone z gęstej śmietany oraz strzępków mozzarelli. Zachwyca aksamitną konsystencją i słodkim, maślanym smakiem (burrata oznacza po włosku "maślany").

Początkowo ser był popularny przede wszystkim w Apulii, jednak z czasem zdobył popularność w całych Włoszech, a później także Europie i Stanach Zjednoczonych. Nadal za najpyszniejszą uchodzi burrata produkowana w okolicach Bari i Andrii (kilka lat temu "burrata di Andria" otrzymała certyfikat "chronione oznaczenie geograficzne"), jednak tego typu wyroby wytwarza coraz więcej firm z innych zakątków Italii.

Sekret Włochów. Ugotuj tak makaron, a wyjdzie idealny

Możemy je kupić także w polskich sklepach. Niestety, nie w tradycyjnym włoskim zawiniątku z liści złotogłowu (niegdyś były one wskaźnikiem świeżości produktu – jeśli pozostawały zielone burrata nadawała się do spożycia), lecz w szczelnych, foliowych opakowaniach. Mimo to, produkt na pewno zasługuje na zainteresowanie.

Burrata – właściwości odżywcze

Burrata to specjał o dużych walorach odżywczych. Jest bogatym źródłem pełnowartościowych i łatwostrawnych białek, czyli ważnego budulca tkanek i kości, niezbędnego także do regulacji procesów metabolicznych, wytwarzania enzymów, hormonów i ciał odpornościowych. Włoski ser zawiera również sporo tłuszczu mlekowego, który dostarcza niezbędnych składników do budowy i funkcjonowania każdej komórki oraz stanowi nośnik wielu aktywnych związków.

Dzięki spożywaniu burraty zapewniamy organizmowi solidną dawkę wapnia zapewniającego nie tylko zdrowe kości i zęby, ale też pomagającego utrzymać prawidłową krzepliwość krwi i sprawne mięśnie, poprawiającego samopoczucie i łagodzącego stres. Przysmak kryje także dużo fosforu, cynku i selenu.

Jak w każdym produkcie nabiałowym znajdziemy tu sporo witamin z grupy B, zwłaszcza B2 (odgrywa ważną rolę w procesach przemiany materii, jest niezbędna do tworzenia czerwonych płytek krwi oraz produkcji antyciał przez układ odpornościowy) oraz B12 (podnosi odporność na stres, zapobiega anemii, poprawia apetyt, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera).

Burrata w kuchni

Należy pamiętać, że burrata to produkt nietrwały, w warunkach chłodniczych może przetrwać nie dłużej niż dwa tygodnie. Po otwarciu należy ją spożyć w ciągu 24 godziny, ponieważ później traci świeżość i walory smakowe. Przed konsumpcją warto wyjąć ją trochę wcześniej z lodówki i serwować w temperaturze pokojowej.

Burrata świetnie sprawdza się jako prosta przekąska – wystarczy pokroić ją na talerzyku, skropić oliwą, opruszyć solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zaserwować w towarzystwie pomidorów oraz bazylii. Specjał znakomicie komponuje się również z długo dojrzewającymi szynkami, rukolą, sałatką, miętą czy cytryną. Dobrze pasuje do dań z truflami. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

Burratą warto też wzbogacać rozmaite sałatki, ale również potrawy z makaronem. Doskonale sprawdza się na pizzy. Oczywiście należy pamiętać, że delikatny ser wykładamy po wyjęciu przysmaku z pieca.

Dzięki swojemu lekko słodkiemu smakowi burrata pasuje także do owoców. Można ją podać z truskawkami, malinami czy borówkami amerykańskimi.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie