Trwa ładowanie...
d1l3kkt

Kurkuma

123
Źródło: 123

Kurkuma czyli szafran indyjski wywodzi się z tej samej rodziny co imbir. Co ciekawe ma zbliżone właściwości do niego. Charakteryzuje się aromatycznym smakiem i intensywnym, pomarańczowym kolorem. Służy głównie jako przyprawa oraz barwnik.

Kurkumę uzyskuje się z ostryżu. Kurkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do imbiru. Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku. Zmielony proszek zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak z czasem wietrzeje jego aromat. Nie należy zatem kupować kurkumy w zbyt dużych ilościach, bo stracimy jej walory aromatyczne.

W Indiach kurkuma dodawana jest do słodkich potraw, nadając im charakterystyczną cierpką nutkę w smaku. W kuchni marokańskiej używana jest do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw. Poza tym jest składnikiem mieszanki curry oraz dań curry.

Substancją aktywną, która odpowiada za pomarańczowy kolor i szczególne właściwości jest kurkumina. To silny i skuteczny antyoksydant, hamujący procesy zapalne. Dodatkowo spożywając kurkuminę unieszkodliwiamy wolne rodniki, które powstają w wyniku wysiłku fizycznego, umysłowego oraz stresu. Niestety kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna, ale można to zmienić spożywając kurkumę w połączeniu z czarnym pieprzem.

Kurkuma nazywana przyprawą długowieczności bardzo chętnie wykorzystywana jest przez mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, a jej mieszkańcy cieszą się bardzo długim życiem. Według najnowszych badań kurkuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.

Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.

Kurkuma przywędrowała do Europy z Azji. Na dalekim wschodzie traktowana jest jako panaceum na niemal wszystkie dolegliwości, podobnie jak jej kuzyn imbir. Marco Polo wspominając swoją wyprawę do Chin mówił o zadziwiającej roślinie, przypominającej szafran. Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej przy problemach trawiennych, bólach głowy, bólach menstruacyjnych, biegunkach, gorączce oraz stanach zapalnych.

d1l3kkt
d1l3kkt
d1l3kkt
Więcej tematów
d1l3kkt

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj