Makaron nie zawsze musi być tuczący. Dania fit z makaronem
Makaron kojarzy nam się z włoską rozpustą, mnóstwem oliwy, mięsem i bogactwem serów. Fakt, to prawdziwa bomba kaloryczna, ale wystarczy mądrze zaplanować składniki, a niekiedy zamienić makaron na nieco zdrowszą wersję tego włoskiego przysmaku. Oto nasze przepisy na dania fit z makaronem.
To pyszne danie z mięsem mielonym, pomidorami i makaronem conchiglie – idealnym do zapiekania ze smakowitym farszem. W tym wydaniu nie odnajdziecie zawiesistego sosu ani nadmiaru sera – w końcu to fit propozycja. Mimo to smakuje wybornie, zwłaszcza jako weekendowe comfort food.
Bardzo prosty przepis na pełnowartościowy, zawierający błonnik i duże ilości białka, posiłek. A do tego jest ekspresowy w wykonaniu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by muszelki z tuńczykiem i cukinią przygotować na szybki lunch po treningu czy zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy.
Buraki polecane są każdemu, kto myśli o zrzuceniu zbędnych kilogramów, a w połączeniu z soczewicą tworzą pyszną i pożywną kompozycję. W takiej postaci danie można jeść na ciepło, i na zimno – smakuje wybitnie nawet na drugi dzień, co będzie atutem dla zabieganych.
Włoska sałatka z makaronem. Ekspresowy obiad
Pyszny makaron z bakłażanem z bogactwem orientalnych przypraw stanowi zdrowy, bezmięsny posiłek dla miłośników życia w stylu fit. Niewiele w nim tłuszczu, za to moc cennych wartości odżywczych. W dodatku jego niebanalny smak zaskoczy nawet najbardziej zagorzałych przeciwników dań makaronowych.
Kolejne wspaniałe źródło białka, obecnego w groszku i tuńczyku, a także smaku słonecznej Italii zaklętego w suszonych pomidorach. Do tego danie wręcz samo się robi i ma naprawdę niewiele kalorii. Można je dowolnie modyfikować, dostosowując do naszego aktualnego zapotrzebowania.
Kolorowa, pełna zdrowia i smaku, a w dodatku pięknie się prezentuje na talerzu. Taka jest sałatka makaronowa z ciecierzycą. Idealna na śniadanie, obiad czy wczesną kolację. Mimo że nie jest tucząca, to syci na długo.
Tę propozycję pokochają zwłaszcza ci, którzy rezygnują lub ograniczają węglowodany, a makaron dla nich to największy grzech. Tutaj funkcję makaronu pełni cukinia pocięta w cienkie spaghetti, a z bogatym, pożywnym sosem będzie w stanie nasycić nawet największego głodomora.
Zobacz także: