Zupa truskawkowo-waniliowa z miodowymi grzankami
Składniki: 0,5 kg mrożonych truskawek, laska wanilii, 3 łyżki cukru, śmietana do zup, tabliczka białej czekolady, 2 łyżki mąki, bułka kajzerka, 4 łyżki miodu.
Wykonanie: Truskawki umieścić w garnku i podgrzać. Dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie dodać wanilię i cukier. Całość gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i zblendować. Chochlę zupy wymieszać w kubeczku z mąką i śmietaną, a następnie wlać do garnka i ponownie gotować kilka minut. Na suchej patelni zarumienić pokrojoną w kostkę bułkę. Zupę wlać na talerze, dodać grzanki i udekorować miodem.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia