Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Składniki: 1 l lekkiego wywaru warzywnego, pęczek koperku, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka masła, łyżka mąki, sok z cytryny, ugotowane jajka przepiórcze, lane ciasto (mąka, jajka, sól), sól pieprz.
Wykonanie: Wywar zagotować z masłem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Dodać chochlę gorącego wywaru i ponownie wymieszać, a następnie wlać do reszty wywaru. Dodać drobno posiekany koperek i sok z cytryny. Całość zagotować. W między czasie przygotować lane ciasto, łącząc składniki na rzadką masę i strużką umieszczać w gotującym się wywarze. Kiedy kluski wypłyną, gotować jeszcze pół minuty. Zupę nalać na talerze, dodać przepiórcze jajka i doprawić solą oraz pieprzem wedle uznania.